Afbeelding
Partnerbijdrage

Waarom je Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen moet kijken

Algemeen

Oud worden dat wil iedereen, maar het zijn is een ander verhaal. Wie de televisieserie Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen volgt herkent deze tegenstelling. Nog niet gekeken? Doen. 

Twee jaar geleden was de eerste serie te zien, een groot succes. Er keken gemiddeld 2,4 miljoen mensen. Het tweede seizoen is momenteel op TV te zien. De allereerste aflevering trok zelfs op maandagavond om 22.30 uur ruim 1,6 miljoen mensen. 

Herkenbaar 

De gebeurtenissen in het bejaardenhuis zijn grappig, verdrietig en soms heel erg herkenbaar. Hendrik Groen wordt gespeeld door Kees Hulst. Hij is veel samen met zijn beste vriend Evert (André van Duin) en ze proberen nog uit het leven te halen wat er in zit. Dat doen ze met hun clubje Omanido wat Oud, maar niet Dood betekent. De directrice van het tehuis is niet zo blij met de club, maar daar trekken de oud strijders zich niets van aan. Ze hebben geen zin om achter de geraniums te blijven zitten. Ze drinken graag wat, worden verliefd en organiseren uitjes, zoals bijvoorbeeld een wijnproeverijtje waarbij allerlei soorten wijnen uit een wijnkoelkast worden getrokken. De gezondheid wordt echter minder. Zo krijgt Grietje gespeeld door Coby Timp bijvoorbeeld last van dementie. Iedereen die de serie kijkt herkent wel iets van zijn grootouders. Dat maakt dat de serie en de boeken van Hendrik Groen iedereen zo aanspreken. 

André maakt indruk 

Er zit nogal wat verdriet in de serie, ook Hendrik zelf heeft veel tegenslag. Zijn nieuwe vriendin Eefje komt te overlijden en het onvermijdelijke einde en zaken zoals dementie zijn niet opbeurend. Door de humor in de serie is het toch leuk om naar te kijken. De wijze waarop André van Duin zijn rol neerzet is erg goed. De alcoholist Evert maakt de nodige grapjes, qua gezondheid er flink op achteruit gaat. Dan is er ook nog directrice Stelwagen. Zij doet vriendelijk, maar meent het helemaal niet. Ze behandeld de bewoners alsof het kinderen met Ted baker tas zijn. Hendrik Groen en zijn club zijn daar niet van gediend! 

Hij en zijn maatjes zijn ouderen die nog volop mee willen doen in de samenleving, maar de andere inwoners zeuren heel wat af. Over hun gezondheid, het eten, bezoek wat niet komt, kortom van die oude mensen waaraan je je kapot ergert. De Omanido club ergert zich aan hen, maar andersom ergeren zij zich ook aan de Omanido club, want zij hebben wel plezier. Ze zijn zelfs van plan om een wijnreisje te maken naar het buitenland en lekker te relaxen in een vakantiehuis met zwembad

Laatste serie?

Na het succes van de eerste serie die zelfs een Gouden Kalf opleverde voor Kees Hulst en de serie zelf werd het stil. Zou er een tweede serie komen? Die kwam er dus. Er was wel een probleempje, het tehuis was inmiddels verhuurd aan studenten. Daarom moest er veel decor na worden gebouwd en ook de acteurs zelf hadden inmiddels allerlei andere dingen op de agenda. 

De kijkcijfers zijn wederom goed, maar toch zal dit waarschijnlijk wel de laatste serie zijn, want de boeken zijn op! Er zijn twee boeken over Hendrik Groen geschreven en dat betekent dus meteen het einde van de serie. Ach wie weet zit er nog een film in? Of toch gewoon een derde seizoen? 

Uit de krant

Tekstadvertenties