Gertien en Vincent laten hun energieneutrale huis graag zien.
Gertien en Vincent laten hun energieneutrale huis graag zien.

Bewoners energieneutrale woning houden open dag

Algemeen

DIEMEN - Belangstellenden kunnen op zaterdag 12 oktober een kijkje nemen in het energieneutrale rijtjeshuis van Gertien en Vincent in Diemen. Bezoekers zijn van 13.00 tot 16.00 uur welkom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@thuisbaas.nl. Zij krijgen dan informatie over de locatie van de woning en het programma van die middag.

In de woning wordt geen aardgas meer gebruikt en wordt alle energie opgewekt met zonnepanelen. Ook wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg komt kijken. “Ontzettend goed dat deze bewoners de stap naar een volledig energieneutrale woning hebben gezet en hun huis openstellen om ervaringen met anderen te delen. Ik ben heel benieuwd", aldus de wethouder.

Afscheid
Om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te stoppen is het noodzakelijk dat er snel afscheid wordt genomen van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Vanwege de problemen die gaswinning in Groningen veroorzaakt én het definitieve stoppen met winning in 2022, is er nóg een goede reden bij gekomen om huizen van het gas af te halen. Dat is een uitdaging maar het kan wel,  vinden Gertien en Vincent en dat laten ze graag zien.

Wethouder Sikkes-van den Berg: “We willen als gemeente graag van het gas af, maar men moet het ook willen. Het is daarom heel fijn als mensen elkaar laten zien en vertellen wat er allemaal mogelijk is. Veel bewoners willen graag stappen zetten om hun huis te verduurzamen, maar lopen rond met tal van vragen. Die vragen worden hier beantwoord.”

Zonnepanelen
Het rijtjeshuis van Gertien en Vincent is energieneutraal gemaakt door ThuisBaas, een dochter van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. “ThuisBaas heeft onze hele warmte-installatie van top tot teen aangepakt. Zo hebben we onze gasgestookte cv-ketel vervangen voor een all electric warmtepomp, die onze woning nu op een lage temperatuur verwarmt en voor het warme tapwater zorgt. Ook ligt ons dak vol met zonnepanelen, waarmee we elektriciteit opwekken”, vertelt Gertien.

De woning is nu energie- en CO2 neutraal, en wekt dus evenveel op als er verbruikt wordt. “Ik hou alles bij, en dit jaar leveren we zelfs 500 kWh terug! Het is leuk om zelfvoorzienend te zijn. Met gas kan dat niet, of je moet wel heel veel composteren, maar met elektriciteit wel. Waarom we hiervoor gekozen hebben? Omdat het nodig is, en omdat het kan!"
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief