Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Aandacht voor plekken om te spelen en te bewegen

Algemeen

DIEMEN - Diemen voorzien van prettige plekken om te spelen, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Grote en kleine plekken die geschikt zijn voor alle leeftijdsgroepen, met aandacht voor groen, klimaatadaptie en een gezonde levensstijl.

Dat zijn een aantal aandachtspunten uit de beleidsnota 'Spelen, bewegen en ontmoeten voor alle leeftijden' die het college van burgemeester en wethouders ter vaststelling naar de gemeenteraad stuurt. Het nieuwe beleid gooit ook de geldstromen voor het investeren van speel- en ontmoetingsplekken om. Eerder werd vooral gerekend met de vervangingswaarde van bestaande speelplekken, vanaf nu wordt de hoogte van de investering ook bepaald door het aantal kinderen in de buurt. Dat leidt tot een betere verdeling van hoogwaardige speelvoorzieningen in Diemen.

Fijn en belangrijk

Wethouder Klaasse: "Buiten spelen en buiten zijn, is fijn en belangrijk, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Als gemeente betrekken we kinderen en omwonenden bij de ontwerpen voor de inrichting van speelplekken. Dat levert betrokkenheid en mooie ontwerpen op. We hebben in Diemen prachtige speelplekken waar we trots op zijn! We blijven als gemeente investeren in fijne, groene plekken waar niet alleen ruimte is om te spelen en te bewegen, maar ook om gezellig te zitten en met elkaar in gesprek te gaan. Dat kunnen grote natuurspeelplaatsen zijn, maar ook kleine plekjes met een bankje of picknicktafel."

Ongeorganiseerd sporten

De trend is dat steeds meer mensen 'ongeorganiseerd' sporten of bewegen in de buitenruimte, zoals een rondje hardlopen of het zelfstandig gebruiken van fitnesstoestellen. Ook daar moeten meer mogelijkheden voor komen.

Klaasse: "In een groeiende gemeente als Diemen kan de vrije, groene speelruimte onder druk komen te staan. Daarom moeten we met elkaar kijken hoe we die schaarse ruimte zorgvuldig en slim kunnen inrichten, met oog voor de verschillende belangen."

Eigenaar voelen

In de nota worden aandachtspunten benoemd waar rekening mee moet worden gehouden bij de (her)inrichting van speelplekken, bijvoorbeeld verschillende leeftijden, de locatie en aantrekkelijke routes naar de speelplekken toe. Maar ook het betrekken van inwoners bij de inrichting van de openbare ruimte, zodat zij zich meer eigenaar gaan voelen.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief