Leerlingen van groep 7 zorgen dat het monument met plantjes en bloemen wordt opgefleurd.
Leerlingen van groep 7 zorgen dat het monument met plantjes en bloemen wordt opgefleurd.

De Kersenboom adopteert oorlogsmonument

Algemeen

DIEMEN - Basisschool De Kersenboom heeft het oorlogsmonument geadopteerd aan de Overdiemerweg.

Vorige week zorgden de leerlingen van groep 7 voor hun meivakantie vast dat het monument met plantjes en bloemen werd opgefleurd.

Eerste school
De Kersenboom is de eerste Diemense school die een monument adopteert. Het is een 'morele adoptie', het monument blijft van de gemeente, de school zorgt er met de leerlingen voor dat het er verzorgd uitziet. Dat deed groep 7 dus vorige week al en vandaag, op de dag van de nationale dodenherdenking, gingen enkele kinderen in hun schoolvakantie langs om te controleren of alles netjes is.

Adopteer een monument
De Kersenboom doet dit via het project Adopteer een monument. Zo gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor kinderen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt, leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun oorlogsmonument en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis. Dat staat voor later dit jaar in de planning.

Gedenksteen
Het monument is een gedenksteen die is opgericht ter ere van vijf Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog op deze plek zijn gefusilleerd. Dat was als represaille voor het ontregelen van het treinverkeer op de spoorbrug bij de Diemerplas op vrijdag 17 december 1944 door het verzet. Het vijftal had niets met deze aanslag te maken. Hun namen stonden op een lijst van kandidaten die als vergelding konden worden geëxecuteerd.


Vandaag ging een groepje kinderen nog even langs om te controleren of alles netjes was rond 'hun' monument.

Uit de krant