Afbeelding

Wat is een slimme rookmelder?

Advertorial

Vanaf 1 juli 2022 is het in alle huizen in Nederland verplicht om een rookmelder te plaatsen op iedere verdieping. De kans op een controle is weliswaar klein, maar het is belangrijk voor je eigen veiligheid en de kans bestaat dat verzekeringsmaatschappijen hun polis aanpassen. Zo ben je straks mogelijk niet meer verzekerd tegen brandschade bij geen of onvoldoende rookmelders. In België ging deze wet in januari 2020 in, waarbij velen kozen voor een slimme rookmelder, maar wat is dat eigenlijk?

Extra functionaliteiten voor veiligheid

De beste rookmelders zijn rookmelders die werken, zo simpel is het eigenlijk. Een eenvoudige rookmelder met batterij werkt doorgaans prima en koop je voor een paar euro. Een slimme rookmelder is aanzienlijk duurder en plaats je op dezelfde manier en met hetzelfde doel: je op de hoogte brengen van rookontwikkeling. Toch zijn er een aantal factoren waarbij slimme rookmelders wat extra veiligheid bieden, zoals:

  • Slimme rookmelders zijn aan elkaar te koppelen. Hierdoor gaan alle rookmelders in huis af, wanneer er eentje rook detecteert. Dat zorgt ervoor dat je het alarm zeker niet mist en op tijd gesignaleerd wordt. Zo heb je bovendien minder kans om door het geluid van de rookmelder heen te slapen.
  • Dankzij een slimme rookmelders krijg je een melding op je smartphone wanneer er rook wordt gedetecteerd. Zo ben je ook op de hoogte van rookontwikkeling in huis wanneer je niet thuis bent. Bovendien vertellen veel slimme rookmelders je ook wáár in huis de rook zich bevindt.
  • Een slimme rookmelder kun je ook koppelen aan andere slimme apparatuur. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je slimme verlichting aan gaat wanneer de rookmelder af gaat. Zo hoef je in de haast niet naar de lichtknop te zoeken. Een andere mogelijkheid is het koppelen aan je slimme thermostaat. Hierdoor kan je thermostaat automatisch de verwarming uitschakelen als er brand is. Ook kun je ze koppelen aan slimme speakers, waardoor ook deze geluid zullen gaan produceren bij rookontwikkeling.
  • Sommige slimme rookmelders, zoals de Nest rookmelder, zijn zelf voorzien van een nachtlampje. Hierdoor is het nooit pikkedonker op de plek waar de rookmelder hangt.
  • Slimme rookmelders zijn doorgaans verkrijgbaar met én zonder batterij. Rookmelders zonder batterij worden aangesloten op de netstroom van het huishouden.

Al met al zijn er zo verschillende factoren waardoor een slimme rookmelder wel degelijk veiliger is dan een conventionele rookmelder.

Beste plek voor plaatsing

Dan nog even over de plaatsing van rookmelders, ook dit komt namelijk nauw om een goede werking te garanderen. Plaats rookmelders op iedere verdieping van je huis, het liefst in de vluchtroutes, zoals de hal en overlopen, op minimaal 50 meter van een hoek of muur. Zorg er bovendien voor dat ze niet in de tocht hangen of in de buurt van een ventilatie-unit. Het is daarentegen dan wel weer slim de rookmelder in de buurt van elektrische apparatuur te hangen, zoals een elektrische fiets, een wasmachine of de droger. Deze apparaten verbruiken veel stroom en kunnen kortsluiting veroorzaken, zeker als ze niet goed onderhouden worden. Dit zijn daarom veelvoorkomende oorzaken van woningbrand.

Uit de krant