Stanley Gontha.
Stanley Gontha. Foto: Nico Brekelmans

Fotograaf Stanley Gontha bij 300 interlands van Nederland

Mensen

DIEMEN - Stanley Gontha was vrijdag voor de driehonderdste keer als professioneel fotograaf aanwezig bij een interland van het Nederlands elftal.

Stanley Gontha (62) is ruim dertig jaar professioneel fotograaf. Hij woont bijna vijftig jaar in Diemen.

Gontha bereikte tijdens de interland Nederland-Schotland in de Johan Cruijff Arena een mijlpaal. De driehonderdste interland van het Nederlands elftal als fotograaf is volgens zijn eigen berekening een record. De teller staat inmiddels op 301, want dinsdag was hij aanwezig bij de interland Duitsland-Nederland in Frankfurt.

Zijn eerste interland als fotograaf was Nederland-Wales op 30 mei 1992 in stadion Nieuw-Galgenwaard in Utrecht. Het betrof een vriendschappelijk wedstrijd als voorbereiding op het EK van 1992 in Zweden. Nederland won met 4-0. In het Nederlands elftal speelden toen onder anderen Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Jan Wouters en Danny Blind.

Gontha heeft sinds zijn kindertijd een passie voor voetbal. Toen hij 29 was startte hij als professioneel fotograaf. Hij fotografeert wekelijks competitiewedstrijden, veel Europa Cupduels en was aanwezig bij acht WK’s en zeven EK’s.

Stanley Gontha: “Het vak is door de jaren heen enorm veranderd. In de beginperiode moest ik de foto’s eerst laten ontwikkelen. Dat duurde even, dus ik leverde vooral aan tijdschriften. Fotografen van dagbladen ontwikkelden in die tijd hun foto’s in het stadion en stuurden die dan naar de redactie.”

Door de komst van digitale fotografie en internet gaat alles tegenwoordig veel sneller. “Ik stuur tijdens de wedstrijd al foto’s naar een collega die thuis zit en de foto’s edit. Hij stuurt de foto’s daarna meteen door naar de opdrachtgevers. Ik lever heel veel foto’s die online worden geplaatst. De verhouding tussen foto’s voor kranten en tijdschriften en foto’s die online worden geplaatst is denk ik één op dertig.”

De werkomstandigheden voor sportfotografen zijn ook veranderd, geeft hij aan. “Tijdens de coronaperiode zijn er in stadions bepaalde zones ingesteld waar fotografen mogen komen. De clubs hebben die maatregelen na corona gehandhaafd. Wij hebben nu minder mogelijkheden dan in het verleden. Ik kan bijvoorbeeld voor het begin of na afloop van een wedstrijd niet meer vlak voor de dug-out gaan staan om trainers en spelers te fotograferen.” 

Stanley Gontha is komende zomer aanwezig bij het EK in Duitsland. “Tijdens de groepsfase ben ik bij vijf wedstrijden aanwezig, waarvan twee van het Nederlands elftal. Ik mis Nederland-Frankrijk. Ik ben dan bij een concert van Gladys Knight in Carré. Daar rijd ik speciaal voor terug. Na de groepsfase doe ik op elke speeldag een wedstrijd.”

Hij hoopt in 2026 aanwezig te zijn bij het WK. Dat wordt in maar liefst drie landen gehouden: Mexico, de Verenigde Staten en Canada.

Uit de krant