Alan Bains van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair.
Alan Bains van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair. Foto: Trudy Kroese

Basisscholen zijn kwetsbaar als er een leerkracht uitvalt

Algemeen

DIEMEN - Ook in Diemen gaan de basisschoolleraren donderdag staken voor een hoger salaris en lagere werkdruk. Stichting Openbaar Onderwijs Primair steunt de staking.

De Stichting Openbaar Onderwijs Primair (OOP) heeft de beschikking over net voldoende leerkrachten om alle groepen van de vijf basisscholen binnen de stichting les te geven. Maar bij uitval is er een probleem.

Relatief weinig nieuwe leerkrachten
Alan Bains is directeur-bestuurder van de Stichting OOP, verantwoordelijk voor de basisscholen Noorderbreedte, De Octopus, De Kersenboom en De Venser in Diemen en De Grote Beer in Duivendrecht. Hij legt uit dat diverse leerkrachten met pensioen zijn gegaan of binnenkort gaan en dat van de pabo's relatief weinig nieuwe leerkrachten komen. "Dat is het gevolg van het aanzien van het beroep van leerkracht van de basisschool, het salaris, de werkdruk en de beperkte mogelijkheden om door te groeien. Leerkrachten moeten ook steeds meer administratieve werkzaamheden verrichten." Stichting OOP heeft zelf een groep invalkrachten samengesteld om verzuim op de vangen.

Steun
De leraren op basisscholen zullen op 5 oktober de hele dag staken voor een hoger salaris en een lagere werkdruk. De meeste schoolbesturen in Nederland, zo ook OOP, ondersteunen de staking. 

Lees meer in het DiemerNieuws van 5 oktober.

Uit de krant