Afbeelding

Onthulling tijdelijk holocaustmonument Levenslicht op 24 januari

Algemeen

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog onthult op vrijdag 24 januari op het plein achter het gemeentehuis het tijdelijk holocaustmonument Levenslicht. De onthulling vindt plaats tijdens een openbare bijeenkomst van 20.00 tot 20.45 uur.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. In alle deelnemende gemeenten worden deze tijdelijke monumenten geplaatst. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Burgemeester Boog: "Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook in onze gemeente zijn inwoners slachtoffer geworden van de Holocaust. Mannen, vrouwen en kinderen die hier woonden, werkten, naar school gingen en plezier maakten. Die onderdeel uitmaakten van onze gemeenschap en daar wreed uit zijn weggerukt en vermoord. Bij het lichtmonument staan we met elkaar stil bij de levens en het lot van deze inwoners en de andere slachtoffers van de Holocaust."

Locatie 

Het tijdelijk lichtmonument wordt geplaatst naast de klokkenstoel en gedenkmuur op het achterplein van het gemeentehuis. Dit is de plaats waar ieder jaar op 4 mei de dodenherdenking en kransleggingen plaatsvinden. Een mooie, toepasselijke plek voor dit tijdelijk monument. Bovendien is het een locatie die centraal ligt, voor iedereen makkelijk bereikbaar is en vrij toegankelijk. Het monument is te bezichtigen van 24 tot en met 31 januari van 16.00 tot 22.00 uur.

Levenslicht

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden.

Om de paar seconden lichten de stenen op en doven dan weer uit; als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Programma 

Het programma rond de onthulling begint om 20.00 uur. De sprekers zijn Erik Boog, burgemeester Diemen, Emilie van Mens, kinderburgemeester Diemen. Sara de Vries, Comité gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945 en Laura van Dolron, theatermaker. De sprekers worden afgewisseld met een passend muzikaal intermezzo. De muziek wordt verzorgd door Ruben en Hans Heimans.

Uit de krant