Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Eikenprocessie-rupsen verwijderd

Buurt / wijk

DIEMEN - In eikenbomen langs de metrodijk in Diemen-Zuid en bij sportpark De Diemen is onlangs de eikenprocessierups aangetroffen.

De nesten van deze rupsen zijn door een gespecialiseerd bedrijf weggezogen.

Irritatie
De brandharen van deze rups kunnen jeuk en irritatie aan de huid en irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken. De gemeente houdt eiken het hele jaar in de gaten en in de maanden mei, juni en juli extra goed.

Spinselmot
Langs de metrodijk zijn ook verschillende bomen en struiken ingekapseld door de spinsel- of stippenmot. Die wordt vaak verward met de eikenprocessierups, maar is onschuldig. De bomen herstellen zich vrij snel als de motten de boom hebben verlaten.

Natuurlijke bestrijding
Dit najaar gaat de gemeente als proef op verschillende plekken nestkastjes ophangen voor koolmezen. "De koolmezen eten niet alleen de jonge rupsen, maar ook de oudere met brandharen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "In andere gemeenten zijn al positieve ervaringen met de inzet van koolmezen. Daarnaast blijven we ook gewoon nog nesten leegzuigen."

De gemeente vraagt iedereen die eikenprocessierupsen ziet, ook al is het in de eigen tuin, dit direct te melden via de makkelijk melden app, de website www.diemen.nl of via het Klant Contact Centrum.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief