Natasha Verheij, Jos Mooij en hun kinderen.
Natasha Verheij, Jos Mooij en hun kinderen. Foto: Trudy Kroese

Het Wapen van Diemen viert het 25-jarig bestaan

Bedrijven

DIEMEN - Het Wapen van Diemen viert op zaterdag 11 maart het 25-jarig bestaan. Eigenaar Natasha Verheij vertelt over de horecazaak.

Het Wapen van Diemen ging begin januari 1998 open. Natasha Verheij en haar man Jos Mooij hadden toen al veel ervaring als ondernemers in de horeca.

Natasha: “Jos en ik hebben in de jaren tachtig en negentig vier jaar lang het clubgebouw van tennisvereniging VVGA gepacht. Dat lag vlak naast het Ajax Stadion. Louis van Gaal, Bobby Haarms, Gerard van der Lem, Spitz Kohn, Co Adriaanse en diverse spelers van Ajax kwamen regelmatig langs om een broodje bal te eten en iets te drinken. Dat was altijd heel gezellig.”

Jos en Natasha vetrokken in 1995 bij VVGA en namen het restaurant De Domme Vink in de Jordaan in Amsterdam over. Natasha: “Een paar jaar later waren wij van plan om de horeca in het Sportfondsenbad in Amsterdam-Oost te gaan doen. Wij hoorden toen echter dat de horecazaak bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen failliet was gegaan. Wij hadden interesse om die zaak over te nemen en hebben onze plannen toen bij de gemeente gepresenteerd tijdens een gesprek met burgemeester De Hon. De keuze viel op ons.”

“Wij hebben op 22 december 1997 het contract getekend en begin januari 1998 is Het Wapen van Diemen opengegaan. Op dat moment waren Jos, ik en onze twee oudste kinderen, Sanne en Lucas, op wintersportvakantie. Onze barkeeper Arie de Wit stond er alleen voor en zorgde meteen dat de zaak lekker ging lopen. Wij hadden het die eerste jaren privé erg druk omdat onze drieling, Hugo, Robbert en Sam, werd geboren.”

Natasha kijkt met heel veel plezier terug op de afgelopen 25 jaar. “Het is een fantastische tijd geweest. We hebben altijd goed en leuk personeel gehad. Susanne Boosten en Susanna Pastijn werken al 25 jaar bij ons. Ook de mensen die er wat later bij zijn gekomen werken er nog steeds. We hebben een fantastisch team en werken goed samen.”

Het Wapen van Diemen heeft veel vaste gasten. “Er zijn gasten die hier 25 jaar geleden ook al kwamen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer gasten bij gekomen, bijvoorbeeld bewoners van de wijken Plantage de Sniep en Holland Park. De sfeer is altijd goed en de gasten voelen zich hier welkom.”

Het Wapen van Diemen zit vlak naast het sportcentrum en trekt ook veel sporters en mensen die het sportcentrum bezoeken voor zwemlessen. “De zwemmers en waterpoloërs van De Meeuwen komen hier vaak en ook de leden van Tafeltennisvereniging Diemen. Vroeger kwamen de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en wethouder van Amsterdam Lodewijk Asscher hier vaak omdat hun kinderen hier zwemles kregen. Dat geldt ook voor Femke Halsema in de tijd dat ze nog geen burgemeester van Amsterdam was. Haar tweeling kreeg hier zwemles. Theo van Gogh kwam hier ook regelmatig. Zijn zoon zat hier op zwemles en op waterpolo. Theo van Gogh was de avond voor zijn dood hier nog binnen. Ik hoorde de volgende dag dat hij was vermoord. Ik vond het vreselijk en kon het niet geloven.”

Het Wapen van Diemen heeft altijd evenementen georganiseerd. “We houden elk jaar een Zomerfeest. Een belangrijk deel van de opbrengst van het Zomerfeest is bestemd voor een goed doel. De datum van het volgende zomerfeest staat nog niet vast. Dat geldt ook voor het goede doel waarvoor wij ons dit jaar gaan inzetten. Mensen die een goed idee hebben voor een goed doel kunnen contact met ons opnemen.”

“We starten begin april weer met de dinnershows. Tijdens de eerste dinnershow op 1 april treden Joop Tertaas, Martin Williams en Kelly Hansen op. Ook de Avondvierdaagse van Diemen wordt door ons georganiseerd en zal dit jaar van 6 tot en 9 juni plaatsvinden.”

Natasha vertelt dat de Rotary Club Diemen al 25 jaar de bijeenkomsten in Het Wapen van Diemen houdt.

Net als andere horecaondernemers heeft Het Wapen van Diemen een zware periode achter de rug. Als gevolg van de coronapandemie moesten horecazaken diverse keren de deuren sluiten en hadden de ondernemers in andere perioden te maken met beperkingen, zoals aangepaste sluitingstijden. “Wij hebben toen geprobeerd om er het beste van te maken. We zijn een bezorgservice gestart en hebben de zaak opgeknapt. Wij hebben gelukkig alle personeelsleden in dienst kunnen houden. Alleen onze kok Rob de Bruijn is in die periode vertrokken omdat hij met pensioen is gegaan.”

Zij heeft gemerkt dat veel gasten het weer fijn vinden dat zij na de coronaperiode weer horecazaken kunnen bezoeken. “De mensen hebben na de coronaperiode echt weer zin om naar de horeca te gaan. We hebben hier ook veel uitgestelde feestjes van mensen die tijdens de coronaperiode geen feest konden geven.”

Als gevolg van de inflatie kampt de horeca met hoge kosten. Dit heeft tot prijsstijgingen geleid. “Wij hebben als horecaondernemers te maken met kosten die flink gestegen zijn: denk aan de inkoop van drank en andere artikelen en een hogere energierekening. Ik zal een voorbeeld geven: een emmer met frituurvet kostte ruim een jaar geleden tussen de vijftien en twintig euro. Nu kost diezelfde emmer veertig euro.”

Het jubileumfeest in Het Wapen van Diemen op 11 maart begint om 20.00 uur. En zij gaan dit groots vieren. Bier, wijn en frisdrank kosten die avond 2,50 euro, een verwijzing naar het 25-jarig bestaan. Er zijn optredens van onder anderen Timeless. Jeff van Vliet, Dion van Ark en Richard Grand.

Jos en Natasha startten bijna vijf jaar geleden ook met de horecazaak van Golfclub Weesp. Jos is meestal in Weesp te vinden, Natasha leidt Het Wapen van Diemen. Het vijfjarig bestaan van de zaak in Weesp wordt op 2 juni gevierd.

Uit de krant