Afbeelding

Elektrische veiligheid op de werkplek: het belang van preventieve elektrakeuringen

Advertorial

Binnen de meeste bedrijven in Diemen wordt tegenwoordig veel gewerkt met computers, machines en andere elektrische apparaten. Zodra je de stekker hiervan in het stopcontact steekt, kun je er gebruik van maken. De meeste mensen verwachten dat zij veilig kunnen werken met dit soort apparaten, maar dit is alleen het geval als je de elektrische installatie van je bedrijf laat keuren. Helaas zijn er nog genoeg Diemer ondernemers die dit niet doen, waardoor er geen sprake is van elektrische veiligheid op de werkplek. Daarom lees je hier wat het belang is van preventieve elektrakeuringen.

Verhoog de veiligheid op de werkvloer
Heb je nog niet eerder een inspecteur over de vloer gehad voor een elektrakeuring? Dan wil je vast eerst weten waarom je zo’n keuring uit laat voeren. Dit doe je voornamelijk om de elektrische veiligheid op je werkplek te vergroten. Zo is de kans dat iemand een stroomschok krijgt bijvoorbeeld een stuk kleiner als je voor preventieve elektrakeuringen kiest. Bovendien verklein je het risico op brand, want een defect of onveilige situatie komt aan het licht als je de elektrische installatie laat keuren.

Wat wordt er gekeurd?
Het verbaast je waarschijnlijk niet dat een elektrakeuring zich richt op de elektrische installatie van je bedrijf. Toch kijkt een inspecteur niet standaard naar alle elektra waar je bedrijf in Diemen gebruik van maakt. Je kunt namelijk uit verschillende keuringen kiezen. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden, staan er hier een aantal op een rijtje.

- Scope 8
Een inspecteur beoordeelt de vaste elektrische installaties van je bedrijf op veilig gebruik en het voorkomen van letsel. Dankzij Scope 8 voldoe je aan NEN3140 en de eisen vanuit de Arbowet.
- Scope 10
Een inspecteur beoordeelt de brandveiligheid van elektrische installaties en de apparaten die hierop aangesloten zijn. Dankzij Scope 10 voldoe je aan de beoordelingsmethode van brandrisico’s (NTA8220) en de eisen van veel verzekeraars.
- Scope 12
Een inspecteur beoordeelt de complete zonnestroominstallatie van je bedrijf. Hij brengt hiermee de elektrische veiligheid en brandveiligheid van deze installatie in kaart. Dankzij Scope 12 voldoe je aan de norm voor de oplevering van elektrische installaties (NEN1010) en de eisen van veel verzekeraars.

Hoe werkt een elektrakeuring?
Een preventieve elektrakeuring wordt altijd uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Er komt op de afgesproken dag en tijd een inspecteur bij je langs. Hij maakt samen met jou een rondje door je bedrijf en inspecteert de elektra. Ondertussen benoemt hij de belangrijkste aandachtspunten en geeft hij je tips om de brandveiligheid te vergroten. Na afloop van de keuring stelt de inspecteur een rapport op. Hierin zie je of er afwijkingen geconstateerd zijn in de elektrische installatie. Als dit het geval is, wordt er ook benoemd waar je het eerst iets aan moet doen. Heb je alle punten uit het rapport hersteld? Geef dit dan door aan je verzekeraar.

Kostenplaatje
Omdat er een inspecteur langskomt, verbaast het je waarschijnlijk niet dat een elektrakeuring geld kost. We kunnen je niet precies zeggen hoeveel je hieraan kwijt bent, want de prijs hangt af van de keuring(en) waar je voor kiest. Niet iedere keuring is namelijk even duur. Wil je meerdere keuringen uit laten voeren? Kies er dan voor om dit allemaal tegelijkertijd te laten doen. Je profiteert in dat geval van een combinatiekorting, waardoor je een leuk bedrag kunt besparen op elektrakeuringen.

Uit de krant