Afbeelding
Foto: Werkgroep Buitenlust Groen

Mogelijk snel duidelijkheid over omstreden woningbouwplan in Buitenlust

Wonen

DIEMEN - De Raad van State overweegt om snel een definitief oordeel te geven over het omstreden bouwplan voor een complex met 38 sociale huurwoningen aan de rand van de wijk Buitenlust. 

De raadsvoorzitter maakte dat vandaag bekend tijdens een spoedzitting waarin de bewonersvereniging Buitenlust (Werkgroep Buitenlust Groen) vroeg om het bestemmingsplan voor dit project voorlopig te blokkeren tot dat de Raad van State later na een tweede zitting een definitief oordeel geeft. In dat geval kan er voorlopig ook geen bouwvergunning worden verleend. Maar de raadsvoorzitter slaat die tussenstap dus mogelijk over zodat voor alle betrokken partijen snel duidelijkheid komt.

“De hele wijk is tegen”, zegt een van de leden van de bewonersvereniging. Want er verdwijnt groen en een speelveld en er komen stenen voor terug, stelt hun advocaat. Elders in de wijk is geen plek waar een nieuwe groene speelruimte kan worden gerealiseerd. De gemeente verwijst naar het natuurpark Spoorzicht waar een nieuwe speelruimte kan worden gevonden.

Compensatie

“Dat is nu een heel erg nat moeras”, zegt een van de woordvoerders van de bewonersvereniging. Bovendien moet dan de Ouddiemerlaan worden overgestoken en dat is minder gewenst voor kleine kinderen. 

Volgens de gemeente zal het park in overleg met bewoners opnieuw worden ingericht. Daar zou al geld voor zijn gereserveerd. Maar volgens de bewonersvereniging zijn dit geen juridisch harde toezeggingen en daarmee is de compensatie voor het verlies aan groene speelruimte in Buitenlust dus niet gegarandeerd. Dat kan voor de Raad van State een reden zijn om in te grijpen.

Verkeer

De bouw van het wooncomplex in Buitenlust zal ook zorgen voor een toename van verkeer in de wijk. “Een hele rustige wijk”, aldus de raadsvoorzitter. Maar de gemeentewoordvoerder meldde dat de toename van verkeer gering zal zijn. Dat blijkt uit onderzoek. “Maar percentueel gezien is het wel een forse toename”, reageerde de raadsvoorzitter.

De bewoners en bezoekers van het nieuwe wooncomplex moeten ook gebruik maken van het grote parkeerterrein in de wijk. Volgens de raadsvoorzitter lijkt die voldoende plek te hebben, zo constateerde hij. Maar een woordvoerder van de bewonersvereniging haalde hem uit die illusie. Overdag kunnen er wel lege plekken zijn, maar ’s avonds is dat wel anders, stelde hij. “Ook ’s avonds is er een fors aantal lege plekken”, reageerde de gemeentewoordvoerder.

De uitspraak wordt binnen een maand verwacht.

Uit de krant