Afbeelding
Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Gemeenteraad gaat akkoord met ontwerpverklaring van geen bezwaar voor bouw biomassacentrale

Politiek

DIEMEN - De gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bezwaar voor de bouw van een biomassacentrale door Nuon in Diemen. De fracties van Leefbaar Diemen en de Ouderenpartij Diemen stemden tegen.

Het college van B en W en de gemeenteraad willen geen biomassacentrale in Diemen. Desondanks adviseerde het college van B en W de gemeenteraad om akkoord te gaan met het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bezwaar. Het weigeren van de ontwerpverklaring had tot gevolg kunnen hebben dat Nuon naar de rechter was gestapt. Dit had grote financiële gevolgen voor de gemeente kunnen hebben.

Mensen kunnen binnenkort zienswijzen indienen tegen de ontwerpverklaring. De gemeenteraad moet in juni een besluit nemen over het al dan niet afgeven van een definitieve verklaring van geen bezwaar. Daarna neemt de provincie Noord-Holland een definitief besluit over de komst van een biomassacentrale.

De gemeenteraad is ook akkoord gegaan met het voorstel van het college van B en W om tot een convenant te komen tussen Diemen, de provincie Noord-Holland en bij voorkeur Amsterdam en Almere en mogelijk Weesp. In dit convenant moeten afspraken worden gemaakt over onder andere de tijdelijkheid van de centrale, het garanderen van een duurzame herkomst van de te verstoken biomassa, het gebruik van de warmte en de gevolgen voor de luchtverontreiniging.

Lees meer in het DiemerNieuws van donderdag 7 februari.

Uit de krant