Afbeelding
Foto: Politie Diemen/Ouder-Amstel.

Opvallende kledingstijl doet brandstichter de das om

Politie

DIEMEN - De Rechtbank van Amsterdam heeft een 38-jarige inwoner van Diemen gisteren TBS met voorwaarden opgelegd wegens brandstichting.

"Jullie moeten hem hebben",  zei een man tegen de gealarmeerde agenten die op een melding van brandstichting afkwamen in de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West. De man zag kort daarvoor een persoon met opvallende witte hoed, beige driekwart vest en rode tas een auto in brand steken. Hij belde de politie en besloot de brandstichter te achtervolgen. Op zijn aanwijzingen kon de politie een 38-jarige man uit Diemen aanhouden op verdenking van brandstichting.

Op dezelfde avond van de brand, 23 september 2018, waren ook al twee auto's aangestoken in het centrum van Amsterdam. Eén aan de Oudezijds Voorburgwal en één aan het Singel. Door de politie waren camerabeelden opgevraagd van de brand aan de Oudezijds Voorburgwal en daarop was een man te zien die kort voor de brand bij het voertuig stond. Het opvallend signalement kwam geheel overeen met de kleding die de Diemenaar aan had bij zijn aanhouding. Een getuige van de brand aan het Singel gaf de politie een beschrijving van de brandstichter. Die paste bij het signalement van de man uit Diemen.

Eerder gebruikt

Bij het fouilleren van de man vond de politie aanstekers, een zak papier met papiersnippers en handschoenen. In een schoudertas zaten meerdere platte brede houtjes met touw omwikkeld, langwerpige platte houtjes en zes tampons. Deze voorwerpen worden door de politie herkend als voorwerpen die eerder zijn gebruikt bij een autobrand op 22 juli 2018 in Amsterdam-Oost. DNA van de man werd gevonden op een aanmaakblokje dat werd gevonden bij een poging brandstichting, wederom van een auto op 22 juli in dezelfde wijk.

Gevaar

De man uit Diemen is volgens het OM verantwoordelijk voor vier branden en één poging daartoe. Volgens de officier van justitie lijkt de man geen besef te hebben van hoe gevaarlijk deze branden zijn, zeker in het drukke centrum van de stad. Gevaar voor omstanders  zoals fietsers of toevallige passanten, voor woningen, straatmeubilair en andere geparkeerde auto's.

TBS

De Diemenaar is onderzocht door deskundigen en die hebben geadviseerd de man TBS met voorwaarden op te leggen. Ze hebben ook gezegd dat de man de feiten niet kan worden aangerekend. De officier van justitie heeft  donderdag de rechtbank gevraagd de man te ontslaan van rechtsvervolging en TBS met voorwaarden op te leggen. De rechtbank is hierin meegegaan en heeft de man direct conform de eis van de officier van justitie veroordeeld.

Amsterdam wordt de laatste jaren geteisterd door veel autobranden door de hele stad heen. Die veroorzaken veel schade voor met name inwoners van de stad en zorgen voor gevoelens van onveiligheid.

Uit de krant