Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Enquête verdeling sociale huurwoningen online

  Politiek

DIEMEN - Diemen en veertien andere gemeenten in de woningmarktregio van Amsterdam hebben vandaag een enquête online gezet over de verdeling van de schaarse sociale huurwoning (tot €720 per maand). Het zijn tien vragen over voorrang bij het toewijzen van een sociale huurwoning.

Het ophalen van de mening van inwoners is een van de vormen van medezeggenschap die de komende tijd wordt ingezet om fundamentele keuzes te kunnen maken. Eind 2019 moeten de gemeenteraden van alle gemeenten akkoord zijn met de wijzigingen.

Waarom deze enquête?

Het blijft lastig te voldoen aan de grote vraag in deze regio. Er worden weliswaar veel woningen bijgebouwd, maar niet voldoende voor het grote aantal mensen dat zich inschrijft voor een sociale huurwoning.

In deze regio is de gemiddelde inschrijftijd van een starter de afgelopen drie jaar met 22% gestegen naar 11 jaar. Er is een urgentieregeling maar die is te streng voor bijvoorbeeld jongeren, net gescheiden mensen of mensen van buiten de regio. Zij hebben nog geen woning en willen vooral snel eigen woonruimte. Daarom denken de gemeenten na over een nieuwe of vernieuwde manier van toewijzen.

Doorstroming

De nieuwe aanpak moet doorstroming bevorderen zodat sociale huurwoningen worden verhuurd aan wie dat het hardste nodig heeft.

De huidige regels geven een negatieve prikkel aan huishoudens die lang ingeschreven staan en al een woning hebben. Als ze verhuizen zijn ze namelijk hun inschrijfduur volledig kwijt. Logisch dat ze letten op kwaliteit en lang wachten met verhuizen.

Behoefte

Wethouder Wonen Lex Scholten: "De behoefte aan sociale huurwoningen is groot in Diemen net zoals in andere gemeenten. We doen mee aan deze enquête om ervoor te zorgen dat meer inwoners sneller aan een sociale huurwoning komen. Ik hoop dat veel inwoners reageren zodat we een duidelijk beeld krijgen van wat zij een goede manier vinden woningen toe te wijzen."

De link naar de enquête is te vinden op de website van de gemeente: www.diemen.nl

Meer berichten