Afbeelding

Bescherm jezelf tegen phishing – 6 eenvoudige stappen

Nieuws van bedrijven

Wellicht heb je het op het nieuws wel eens voorbij zien komen: phishing. Phishing is een vorm van online-oplichting waarbij criminelen hun best doen om bepaalde persoonlijke en financiële gegevens van mensen te stelen. Meestal doen ze dit door zich voor te doen als een vertrouwde partij, zoals jouw bank, een overheidsinstantie of erkend bedrijf.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en jezelf te beschermen tegen deze praktijken. In dit artikel geven we je enkele tips om phishing te herkennen en te voorkomen.

Wat is phishing?

Zoals in de intro al kort omschreven is phishing een methode waarbij oplichters valse e-mails, websites of berichten gebruiken om je te misleiden en gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere persoonlijke gegevens van je over te nemen. Maar wat kan je hier nou aan doen om deze gevaren tegen te gaan?

Hoe herken je phishing?

Er zijn enkele tekenen waaraan je phishing kunt herkennen:

- Verdachte afzender of vreemde e-mailadressen
- Valse urgentie of dreiging in de boodschap
- Vreemde links of verdachte domeinnamen
- Slechte spelling en grammatica
- Verzoeken om gevoelige informatie te verstrekken

Bescherm jezelf tegen phishing

Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen tegen phishing:

1. Wees voorzichtig met links en bijlagen

Wees voorzichtig met links en bijlagen van onbekende afzenders. Open ze niet zomaar, maar controleer eerst de URL zorgvuldig voordat je erop klikt. Dit kun je doen door met je muis over de link te zweven, zonder erop te klikken. Het is beter om rechtstreeks naar de website van de organisatie te gaan in plaats van op een link te klikken.

2. Controleer de afzender

Zorg ervoor dat je altijd kijkt naar wie de afzender van een e-mail is. Check of het e-mailadres daadwerkelijk klopt en of het afkomstig is van de organisatie die beweert de mail te hebben gestuurd. Ga op internet op zoek naar de juiste contactinformatie van de organisatie en neem zelf contact op om te bevestigen of het echt is.

3. Wees voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke informatie

Dit is een belangrijke: wees echt voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke informatie via e-mail of websites die je eigenlijk niet kent en waar je de ‘echtheid’ ook niet van kan controleren. Geef nooit gevoelige informatie zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere persoonlijke gegevens door aan onbekende bronnen.

4. Gebruik sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie

Gebruik unieke en sterke wachtwoorden voor al je accounts en schakel multifactorauthenticatie in wanneer dit mogelijk is voor extra beveiliging. Dit biedt een extra laag van bescherming tegen phishing-aanvallen.

5. Houd je software up-to-date

Installeer de nieuwste updates voor je besturingssysteem, antivirussoftware en andere programma’s om kwetsbaarheden te dichten die door phishers kunnen worden misbruikt. Actuele software is cruciaal voor een optimale beveiliging.

6. Gebruik een VPN

Maak gebruik van een betrouwbare Virtual Private Network (VPN) om je online activiteiten te versleutelen en te beveiligen tegen phishing-aanvallen. Een VPN voorkomt dat criminelen jouw internetverkeer kunnen onderscheppen of jou kunnen misleiden met nep-websites en phishing-mails. Kom meer te weten over hoe VPN’s jou kunnen beschermen.

Wat te doen bij een vermoeden van phishing

Als je vermoedt dat je te maken hebt met een phishing-poging, neem dan de volgende stappen:

- Open geen links of bijlagen.
- Verwijder de e-mail of bericht onmiddellijk.
- Meld de phishing-poging bij de relevante autoriteiten of organisaties.
- Wijzig je wachtwoorden als je toch gevoelige informatie hebt vrijgegeven.

Blijf alert

Phishing is een veelvoorkomende en veranderende bedreiging. Door alert te blijven, voorzichtig te zijn met links, bijlagen en het verstrekken van persoonlijke informatie, en door sterke wachtwoorden en multifactorauthenticatie te gebruiken, kan je jezelf beter beschermen tegen phishing-aanvallen.

Uit de krant