Gemeenten en waterschap presenteren klimaatatlas

DIEMEN - Diemen heeft samen met veertien andere gemeenten en het waterschap AGV getest hoe klimaatbestendig hun regio is. De resultaten zijn verwerkt in een klimaatatlas. Deze atlas geeft een eerste inzicht in welke gebieden kwetsbaar zijn voor wateroverlast en hitte. Zo kunnen de gemeenten en het waterschap bepalen waar zij aan de slag moeten en hoe de regio goed voorbereid kan worden op de gevolgen van de klimaatverandering.

Wethouder Jeroen Klaasse: "Deze test en de resultaten zijn een belangrijke eerste stap in het klimaatbestendig maken van onze regio. Naar aanleiding van de resultaten kunnen we in gesprek gaan over de risico's van klimaatverandering en hoe we onze leefomgeving hier optimaal op kunnen voorbereiden en inrichten. De resultaten zijn in te zien op agv.klimaatatlas.net. Ook inwoners kunnen hierop zien of hun perceel, woning of straat klimaatbestendig is. Waar nodig kunnen zij ook maatregelen nemen."

Klimaatverandering

Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Daarnaast vallen er steeds zwaardere regenbuien. De gemeenten en het waterschap werken samen aan een klimaatbestendige regio. De test die zij nu hebben gedaan geeft een beter inzicht in wat er nog moet gebeuren om de regio voor te bereiden en aan te passen op de gevolgen van het veranderende klimaat. Deze test, waarbij de omgeving doelbewust overbelast wordt met extreme neerslag, is vooral gericht op de gemeentelijke watertaak. Gemeenten en het waterschap blijven verder en uitgebreider onderzoek doen naar de klimaatbestendigheid van de regio.

De deelnemende gemeenten zijn: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Blaricum, Laren, Ouder-Amstel, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Diemen, Uithoorn, Gooise Meren, Weesp, Hilversum, Huizen en Wijdemeren

Meer berichten