Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Verdachte handel in cocaïne en drugs blijft vastzitten

Algemeen

Diemen – Een 33-jarige man uit Diemen, die verdacht wordt van grootschalige handel in cocaïne en wapens en van het witwassen van miljoenen euro’s, blijft voorlopig vastzitten. Dat besloot de Amsterdamse rechtbank vrijdag, nadat de advocaat van de man het verzoek had gedaan om zijn cliënt te schorsen uit zijn voorarrest. De rechtbank vindt het een ‘te groot gevaar’ om de man naar buiten te laten.

 De verdachte werd in Amsterdam gearresteerd op 3 maart van dit jaar, in het bijzijn van zijn twee kinderen. De verdachte zou zich volgens het OM tussen juli 2020 en maart 2022 bezig hebben gehouden met de handel van ten minste 90 kilo cocaïne. Daarnaast zou hij 48 wapens en 1000 stuks vanuit zijn geboorteland Montenegro Nederland hebben binnen gebracht. 

Daarnaast zou de man betrokken zijn bij de invoering van meerdere partijen cocaïne vanuit Colombia naar de haven van Rotterdam, zo bleek uit onderschepte berichten op cryptotelefoons. Elke maand waren er berichten te zien van de aan- en doorvoer van cocaïne. In het laatste kwartaal van 2020 zou zo’n 40 kilo cocaïne verscheept zou zijn. In hetzelfde jaar onderschepte het OM berichten over de levering van wapens vanuit Montenegro.

Uit de ontcijferde berichten heeft het OM ook een aardig beeld kunnen schetsen van wat de man met zijn verdiensten deed. Volgens het OM heeft hij in de afgelopen twee jaar ruim drie miljoen euro witgewassen. Het OM heeft foto’s van koffers vol met geld, die te linken zijn aan de verdachte Zo trof de politie een aantal van deze koffers aan in de Diemense woning van de man, evenals meerdere miljoenen aan cashgeld.

De grootschalige transporten en hoge geldbedragen kwamen aan het licht tijdens een Frans politieonderzoek naar de versleutelde berichtendienst SKY ECC, waarbij miljoenen gesprekken van criminelen op cryptotelefoons werden onderschept. Meerdere verdachten in Nederland zijn al veroordeeld op basis van de SKY-ECC-hack van de Franse autoriteiten, maar hoe de hack precies is uitgevoerd wordt tot op heden nog onderzocht. Vanwege dit lopend onderzoek verzocht de advocaat van Z. om eerst de uitkomst van het onderzoek af te wachten en zijn client vrij te laten. 

De Diemenaar ontkent dat hij ooit van een SKY-account had. Hij bevond zich, naar eigen zeggen, destijds in Montenegro. Hij betoogde voor de rechtbank dat hij graag naar huis wil om de relatie met zijn kinderen te herstellen. De officier van justitie vond echter dat het gevaar van herhaling van de zware criminaliteit activiteiten waar de man in zou hebben gezeten te groot is om hem vrij te laten. De rechtbank ging hier in mee. 

De inhoudelijke behandeling staat in februari gepland.

Uit de krant