Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

College van B en W zet meer in op participatie en communicatie

Algemeen

DIEMEN - Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om meer werk te maken van participatie en communicatie. Het gaat onder meer om een beter gestructureerde aanpak van participatie van inwoners en andere belanghebbenden en om extra aandacht voor duidelijke taal in de gemeentelijke communicatie. Het is de planning dat de gemeenteraad in januari over de voorstellen spreekt.

Het college heeft onder de noemer ‘Voor en Met Diemen’ een heldere ambitie geformuleerd over de manier waarop ze in contact wil staan met de inwoners en met de omgeving. Het college kiest voor een continue dialoog, voor het benutten van kennis en ervaring van inwoners en wil ruimte bieden voor initiatieven. Dat is verder uitgewerkt in concrete acties op het gebied van participatie en communicatie. Een visie op de dienstverlening volgt binnenkort.

Helderheid

“De afgelopen jaren is er in Diemen veel aan participatie gedaan, de laatste twee jaar ook veel via digitale middelen. Het college wil die kennis en ervaring nu borgen en gaan werken met een helder stappenplan en categorisering van participatie bij bepaalde projecten. Dat schept helderheid vooraf voor alle betrokken partijen. Verder willen we kijken of en hoe we nieuwe wegen kunnen inslaan bij de participatie. Denk maar aan het gebruik van een burgerpanel en de introductie van een initiatieven-coördinator om ideeën en projecten van inwoners verder te helpen. Voor de communicatie stelt het college voor om de Diemense netwerken beter in kaart te brengen en die ook te benutten in de communicatie. Belangrijkste ambitie is om voor alle doelgroepen helder en in begrijpelijke taal te communiceren. Dat betekent meer gebruik van beeld en animaties en zeker ook de start van een project om de schriftelijke communicatie te verbeteren. Ook zal de inzet van de gemeente op sociale media nog meer aandacht krijgen”, aldus het college.

Nog stappen te zetten

Burgemeester Boog: “Als lokale overheid is de manier waarop we contact hebben met onze inwoners essentieel. In Diemen willen we dicht bij onze inwoners staan, goed met ze in contact zijn en open met ze communiceren. We hebben de afgelopen jaren al mooie stappen gezet, zo concludeerde de Rekenkamer al eerder. Maar het kan nog beter. Participatie is belangrijk voor een goed functionerend democratische systeem. Belangrijkste is dat alle rechten, belangen en wensen op tafel komen, zodat college en raad goede afwegingen kunnen maken en goede besluiten kunnen nemen. Een heldere werkwijze en afspraken vooraf bij projecten en besluiten willen we nu vastleggen. Dan weet iedereen waar ie aan toe is. In de communicatie zien we een groeiende behoefte aan transparantie, steeds meer manieren van communiceren en steeds diverse doelgroepen, waarvan er sommige ook lastig te bereiken zijn. We willen meer op de maat van die doelgroepen gaan werken. Dat betekent onder andere het gebruik van duidelijke, begrijpelijke taal in onze brieven, teksten en brochures. Dat vind ik echt belangrijk en daar is nog veel te winnen.”

Uit de krant