Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Diemen doet mee aan campagne tegen malafide huurders

Algemeen

DIEMEN - De gemeente Diemen doet mee aan de landelijke campagne tegen malafide huurders. 

Met enige regelmaat worden particuliere woningen of opslagruimtes gebruikt door criminelen, bijvoorbeeld voor de productie van drugs, opslag van wapens of als onderduikadres. Dat gebeurt ook in Diemen en daar wil de gemeente een halt aan toeroepen. 

Diemen doet al veel aan de bestrijding van woonfraude, onder andere met controles en samenwerking met politie en andere organisaties in de aanpak Scheerlicht en met de aanpassing van huisvestingsregels. De campagne van Meld Misdaad Anoniem om misbruik van panden voor criminele activiteiten tegen te gaan ondersteunt deze actieve aanpak. In de campagne worden verhuurders eigenaren van een pand bewuster gemaakt van de gevaren van dat criminele gebruik en opgeroepen om signalen via Meld Misdaad Anoniem te melden.

De campagne loopt de komende weken via sociale media en daarnaast worden verhuurders, pandeigenaren, verhuurmakelaars en VVE’s schriftelijk aangesproken om alert te zijn. Hen wordt gevraagd om bij verdachte voorvallen contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 09008844. Als ze liever anoniem blijven, kan dat via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 –7000. Het meldpunt is onafhankelijk en maakt geen deel uit van de politie. Melden kan ook via de website www.meldmisdaadanoniem.nl. Meld Misdaad Anoniem stuurt jaarlijks zo’n 17.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost of voorkomen.

Burgemeester Boog vindt het belangrijk om gezamenlijk met verhuurders, VVE’s en andere partijen op te trekken: “Huurwoningen en opslagruimtes spelen een flinke rol binnen de georganiseerde criminaliteit. Panden worden gebruikt voor prostitutie, opslag van geld, wapens of drugsgrondstoffen. Ook worden er soms hennepplantages of drugslabs aangetroffen. Eigenaren, verhuurders en ook andere huurders kunnen soms mensen tegenkomen met activiteiten, die niet lijken te kloppen of die afwijken van de gewone gang van zaken. Als het om criminaliteit gaat kan dat om te beginnen gevaar opleveren voor henzelf, maar ook voor andere bewoners en voor de omgeving. Bovendien zijn die panden bedoeld voor reguliere woningzoekenden, die ergens willen wonen. We moeten die ondermijnende criminaliteit samen aanpakken. Als gemeente zijn we daar al actief mee bezig. We doen nu ook een beroep op de alertheid en medewerking van andere betrokken partijen. Veiligheid is iets waar we samen aan moeten werken.”

Uit de krant