Afbeelding

Premier kondigt lockdown af: niet-essentiële winkels vanaf morgen dicht

Algemeen

DIEMEN - Om middernacht gaat de lockdown in. Die duurt tot en met dinsdag 19 januari. Dit heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt.

Niet-essentiële winkels gaan dicht. Het gaat onder meer om kledingwinkels, tuincentra en warenhuizen. Essentiële winkels als supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen, zoals drogisten, en apotheken blijven open. Dit geldt ook voor banken en tankstations.

Mensen met contactberoepen mogen hun beroep niet uitoefenen. Het betreft hier onder anderen kappers, schoonheidsspecialisten, tatoeëerders en sekswerkers. (Para)medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen kunnen wel blijven werken.

De zogenaamde doorstroomlocaties zoals theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen gaan dicht. Dit geldt ook voor sportscholen, zwembaden, binnensportaccommodaties en sauna’s. 

Het maximale aantal bezoekers thuis gaat van drie naar twee per dag. Voor de Kerstdagen wordt een uitzondering gemaakt, dan mag er tijdelijk eentje extra komen (drie dus in totaal). De groepsgrootte op straat is bepaald op twee (uitgezonderd huishoudens).

De basisscholen en middelbare scholen gaan vanaf woensdag dicht.  Er wordt online lesgegeven. De sluiting van scholen duurt zeker tot maandag 18 januari. In de eerste weken van het nieuwe jaar wordt online les gegeven. Ook studenten op mbo, hbo en universiteiten krijgen onderwijs op afstand. 

Er uitzonderingen voor examens en zogeheten kwetsbare leerlingen.

De kinderopvang gaat eveneens woensdag op slot tot maandag 18 januari. Ouders met een cruciaal beroep kunnen hun kind nog wel brengen voor noodopvang.

Buurthuizen mogen openblijven voor kwetsbare mensen. Bibliotheken kunnen openblijven voor het brengen en halen van boeken.

Horecabedrijven mogen hun afhaal- en bezorgservice blijven uitvoeren. Het betaalde voetbal en andere topsportcompetities gaan door. Er is net als in de afgelopen periode geen publiek toegestaan.

Jongeren tot 18 jaar kunnen buiten blijven sporten en trainen in teamverband. Vanaf 18 jaar geldt een maximum van twee personen, die anderhalve meter afstand moeten houden. De amateurcompetities blijven stilliggen.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief