Afbeelding
Foto:Trudy Kroese

Studenten aan de slag en uit de huurschuld

Algemeen

DIEMEN - Een aantal kwetsbare studenten uit Diemen die door de coronacrisis hun (bij)baan kwijtraakte en daardoor hun huur niet meer kunnen betalen kunnen binnenkort via de gemeente tijdelijk bij Stichting Welzijn Diemen aan het werk en daarmee hun huurschuld aflossen. In een pilot biedt de gemeente Diemen, in samenwerking met Stichting Welzijn Diemen, MaDi en woonstichting De Key, een speciaal werktraject aan. 

Studenten die niet op eigen kracht uit de financiële problemen weten te komen, kunnen zo geholpen worden. Verantwoordelijk wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg: “Hiermee worden een hoop problemen, zoals huisuitzetting en stoppen met de studie, voorkomen en kunnen studenten meteen werken aan een gezonde financiële basis, hun sociale netwerk in Diemen en hun cv. Ook kunnen zij op hun beurt via het werk bij SWD weer anderen helpen.”

In maart stelde de gemeenteraad budget beschikbaar om inwoners te ondersteunen die zijn getroffen door de coronacrisis. Daarbij is ook aandacht gevraagd voor studenten die daar veel last van kunnen hebben. Veel flexwerkers zijn door de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt en daar zitten veel studerenden tussen. Omdat zij studiefinanciering krijgen, hebben studenten bovendien vaak geen recht op een ww-uitkering. De pilot is gericht op studenten die een problematische huurschuld hebben en hier zelf niet meer uit lijken te komen.

Aan de slag bij SWD

“Studenten die een huurachterstand oplopen en daar niet op eigen kracht uit kunnen komen, komen inbeeld door de Vroeg Erop af-aanpak, die deze zomer is gestart”, aldus wethouder Sikkes- van den Berg. “Daarmee worden betalingsachterstanden vroeg gesignaleerd en krijgen mensen ondersteuning aangeboden om de schulden niet te laten oplopen en weer grip te krijgen op de financiën. Die ondersteuning is gratis en op vrijwillige basis beschikbaar voor alle inwoners van Diemen met ernstige financiële problemen. Met deze pilot kunnen kwetsbare studenten die door het Vroeg Eropaf Team geselecteerd worden tijdelijk naast hun studie aan het werk bij Stichting Welzijn Diemen. Met de inkomsten kan de huurachterstand worden afgelost en daarnaast krijgen zij hulp om hun financiën ook in de toekomst op orde te leren houden.”

De studenten worden bij Stichting Welzijn Diemen ingezet voor maatschappelijk nuttige taken, zoals ondersteuning aan het jongerenwerk, buurtsportcoaches of administratief werk. Sikkes-van den Berg: “Hiermee zijn dus de studenten zelf geholpen, maar ook Stichting Welzijn Diemen die extra handen krijgt bij maatschappelijke taken. De studenten zetten zich in voor de buurt. Bijkomend voordeel is dat zij zo aan hun cv bouwen en een sociaal netwerk opbouwen waardoor zij in de toekomst minder kwetsbaar zullen zijn.”

In de pilot worden 12 à 14 studenten door het Vroeg Eropaf Team geselecteerd en krijgen een werktraject aangeboden. De pilot duurt minimaal een jaar.

Uit de krant

Tekstadvertenties