Uitspraak RIVM in Dagblad Trouw
Uitspraak RIVM in Dagblad Trouw Jos Merks

College van B & W Amsterdam wil geen biomassa uit buitenland in Nuoncentrale

Natuur en Milieu

DIEMEN - Het college van B en W van Amsterdam vindt niet dat Nuon warmte moet opwekken door uit het buitenland geïmporteerde biomassa te verbranden. Dit meldt AT5.

Dat heeft het college van B en W van Amsterdam laten weten in een antwoord op vragen van het Amsterdamse gemeenteraadslid Jasper Groen (GroenLinks). De partij vreest dat er in de nog te bouwen biomassacentrale in Diemen straks deels uit Amerika geïmporteerde biomassa wordt gebruikt.

Het is overigens ook de bedoeling dat er biomassa uit de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) bij Nuon in Diemen wordt verbrand.

Bij de inkoop van stroom geeft de gemeente Amsterdam al aan dat de biomassa uit Nederland moet komen. Het stadsbestuur van Amsterdam is het met de fractie van Groen Links in de hoofdstad eens dat dat ook voor de inkoop van warmte moet gelden.

Ook vindt het college van Amsterdam het importeren van biomassa om die te verbranden 'zolang er geen garanties zijn over de duurzame herkomst' net als Groen Links onwenselijk.

Het stadsbestuur van Amsterdam gaat samen met de gemeente Diemen in gesprek met Nuon. Het bedrijf wil ook subsidie voor de biomassacentrale bij het Rijk aanvragen, maar mogelijk worden de duurzaamheidseisen voor de gebruikte biomassa aangescherpt, aldus AT5.

Afbeelding

Uit de krant