Patrick Mezas, Enith Brigitha en Peter Prins.
Patrick Mezas, Enith Brigitha en Peter Prins. Foto: Trudy Kroese

Enith Brigitha ontvangt postzegels van De Zegelaars

Mensen

DIEMEN - Peter Prins, voorzitter van filatelievereniging De Zegelaars, heeft dinsdagavond het eerste velletje speciale postzegels met de afbeelding van het bronzen standbeeld van Enith Brigitha met de naam ‘Herrijzend uit het water’ symbolisch overhandigd aan zwemkampioene en voormalig Diemense zweminstructeur Enith Brigitha en de kunstenaar Patrick Mezas. 

Mezas is de maker van het in oktober 2022 onthulde standbeeld van Enith Brigitha in het Lumièrepark in Almere. De foto van het kunstwerk die op de postzegels en de ansichtkaarten staat is gemaakt door Claudia Kamergorodski.

De overhandiging vond plaats tijdens de clubavond van De Zegelaars in De Schakel. De postzegels zijn door De Zegelaars uitgegeven in de serie Persoonlijke Postzegels en ansichtkaarten die de club al enkele jaren maakt ter gelegenheid van bijzondere monumenten of kunstwerken. De zegel van Enith Brigitha wordt door PostNL gouden zegel genoemd, omdat de waarde-aanduiding 1 een gouden kleur heeft.

Enith Brigitha werkte van 2009 tot juni 2021 als zweminstructeur bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen. Zij woonde lange tijd in Almere. Enith Brigitha is een voormalige topzwemster. Zij behaalde vele titels. Haar sportieve hoogtepunt beleefde zij tijdens de Olympische Spelen in 1976 in het Canadese Montreal. Zij behaalde toen twee bronzen medailles: op de 100 meter en 200 meter vrije slag. Maar als haar tegenstanders op een eerlijke wijze hadden gestreden waren dit een gouden en zilveren medaille geweest. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag zilver. Op de 200 meter vrije slag was de zilveren medaille voor de Amerikaanse Shirley Babashoff. Later is vast komen te staan dat de twee zwemsters uit de DDR doping hadden gebruikt. Enith Brigitha werd in 2015 opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten.
Patrick Mezas en zijn vrouw woonden in het verleden een tijd in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen.

De zegels zijn verkrijgbaar in een velletje van vijf à € 6,50. De ansichtkaart kost één euro per stuk. Inwoners van Diemen kunnen de zegels en de kaart bestellen door het totaalbedrag over te maken op rekeningnummer NL49 INGB 0002 4049 32 van ASV De Zegelaars. Dan worden ze thuis in de brievenbus afgeleverd. Wie buiten Diemen woont, moet per velletje € 7,50 overmaken. Dan worden ze per post toegezonden. Vergeet niet het aantal velletjes, het aantal kaarten en het adres te vermelden. De postzegels en kaarten zijn ook verkrijgbaar tijdens de club- en beursbijeenkomsten van De Zegelaars in De Schakel.

Uit de krant