Afbeelding

Diemense atleet richt zich op Tokio

Algemeen

DIEMEN - Robin van Damme (24) uit Diemen is een van de genomineerden voor de Top 100 Onbeperkt. Het betreft hier een uitverkiezing voor mensen met een beperking. Stemmen kan tot 21 mei via de website www.top100onbeperkt.nl.

Robin van Damme is een atleet in de disciplines speerwerpen en sprint die traint voor de Paralympics die in 2020 plaatsvinden in de Japanse hoofdstad Tokio. Daarnaast is hij ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation en heeft hij een eigen bedrijf waarmee hij bootcamps organiseert: Robin van Damme Bootcamp en PT.

Op 16-jarige leeftijd kreeg Robin van Damme botkanker en moest zijn linkeronderbeen worden afgezet. Hij kreeg een prothese. "Toen mijn linkeronderbeen moest worden geamputeerd was dat natuurlijk een enorme schok. Ik vroeg mij af hoe mijn toekomst eruit zou zien."

Johan Cruijff
Robin is een doorzetter en een vechter. Na zijn amputatie speelde hij als keeper bij de A-junioren van SV Diemen. Enkele jaren geleden stopte hij met voetballen en ging zich richten op de Paralympics. Hij traint acht keer per week in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Als ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation stimuleert hij mensen met een beperking om aan sport te doen. In die rol ontmoette hij de op 24 maart overleden Cruijff diverse keren. De afgelopen twee jaar deed hij mee aan het toernooi van de Cruyff Foundation. "Ik speelde in een team met Johan Cruijff. Dat was heel bijzonder en ik beschouw het als mijn sportieve hoogtepunt tot nu toe. Ik speelde als spits en Johan Cruijff speelde achter mij." Hij toont een filmpje op zijn telefoon. We zien dat Cruijff een mooie pass geeft op Robin, die de bal tegen de lat kopt.

Robin hoopt dat veel mensen een stem op hem zullen uitbrengen. "De nummers 1, 2 en 3 ontvangen een geldprijs die bestemd is voor een goed doel. Als ik win schenk ik het geld aan KWF Kankerbestrijding." De top 10 van de Top 100 Onbeperkt wordt op vrijdag 27 mei bekendgemaakt tijdens de Sport Support Beurs in Utrecht.

Uit de krant