Afbeelding

Apollo 8 en Saan

Algemeen

Groeten uit Diemen

Ter opluistering van de tentoonstelling ‘Maanvaart ‘69’ in de RAI werd de Apollo 8 capsule uit Amerika overgebracht naar Amsterdam. Dit was het Amerikaanse ruimtevaartuig dat in december 1968 rond de maan cirkelde met aan boord de astronauten Frank Borman, James Lovell en William Anders.
Op 9 oktober 1969 verrichtten de inmiddels beroemd geworden Amerikaanse astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins onder grote belangstelling de opening van de tentoonstelling. Met name Armstrong en Aldrin gaan de geschiedenis in als de eerste maanwandelaars.
Wie anders dan de firma Saan reed de capsule met een speciale kraanwagen de RAI in. Chauffeur Wim van den Brink, in dienst bij Saan, deed hierover in 2009 (inmiddels 77 jaar oud) verslag in het DiemerNieuws. Hij vertelde dat de capsule was tentoongesteld in Duitsland en daarna naar de Amsterdamse haven werd gevaren. Van daar werd de capsule vervoerd door een transportbedrijf. Bij aankomst bij de RAI bleek de oplegger te hoog te zijn om naar binnen te kunnen rijden. Saan uit Diemen werd gebeld om de klus af te maken met een kraan op maat. “Een klus om trots op te zijn”, verklaarde Van den Brink.

Uit de krant