Afbeelding

Ouderkerkerlaan

Algemeen

Groeten uit Diemen

DIEMEN - Het verdwenen Diemen-Zuid is nog vaak aanwezig in de gedachten van veel oudere Diemenaren. Altijd heeft de buurt ook aantrekkingskracht uitgeoefend op stedelingen die wandelend even aan de drukte wilden ontsnappen. Op korte afstand daarvan vonden ze stilte, rust en een boerenomgeving. Zo kwam fotograaf Jacob Olie (1834-1905) ook graag op de mooiste plekjes van Diemen en omgeving. In het stukje laan, de huizen, de boom, de kerk en het jongetje is het kennersoog van de meester voor een fraaie compositie te zien.

Niet alleen de hervormde kerk en de huizen verdwenen, maar een hele wijk ging in de jaren 70 tegen de vlakte. Van de aloude Ouderkerkerlaan was weinig meer over. De boerderijen verdwenen een voor een. Aan deze laan lagen ook de allereerste voetbalvelden van D.V.A.V., tegenwoordig SV Diemen. In 1931 werd een weiland gereed gemaakt om te voetballen. Er moest een sloot gedempt worden, de koeien moesten wijken en de bezoekers stonden in de schaduw van een hooiberg.

In 1968 voltrok zich een ramp aan de Ouderkerkerlaan toen schuivend zand drie huizen van de fundering drukte. Van het ene op het andere moment waren de huizen onbewoonbaar.

Uit de krant