Afbeelding
Partnerbijdrage

Het zomer-proof maken van je woning!

Algemeen

De lente en zomer komen er weer aan, en dat betekent dat het tijd is voor de voorjaarsschoonmaak! Als je dan toch bezig bent, waarom maak je dan niet meteen je huis zomer-proof? In dit artikel vindt je allerlei tips en trucs die je niet wil missen als je de zomer voorbereid tegemoet wil gaan. Huurzone legt het uit. Deze tips zijn van toepassing op alle koop- en huurhuizen in Diemen

Het eerste wat je af moet stoffen en moet testen: de airconditioning. Nederland krijgt te maken met steeds warmere en langer durende zomers en een airco of ventilator is daarom onmisbaar. Hoe dichterbij de zomer komt, hoe drukker de leveranciers van airco’s het krijgen. Als je een airco wil laten installeren, wacht hier niet te lang mee! Als de temperaturen stijgen zijn de installateurs van airco’s vaak al snel volgeboekt. Ook ventilatoren gaan als warme broodjes over de toonbank als het warmer wordt, dus daarmee kun je ook nooit te vroeg zijn bij het aanschaffen ervan. 

Naast airco’s en ventilatoren kan een zonwering ook een goede manier zijn om warmte buiten te houden. Als je deze een hebt, maar hem de hele winter niet hebt gebruikt, rol deze dan weer een keer uit en maak hem een keer schoon. Insecten en (kleine) vogels willen in de winter nog wel eens een plek zoeken om te overwinteren of een nest te bouwen en kunnen in dat soort ruimtes kruipen. Kijk ook of je parasols en andere vormen van zonwering voor buiten nog in goede staat zijn om een seizoen mee te gaan. 

Als het zomer wordt, de zon weer schijnt en de wolken verdwijnen is het een goed idee om een kritisch naar de buitenkant van je huis te kijken. Hoe zit het huis eruit? Zijn alle ramen schoon, hebben de deuren en vensters de winter overleeft of hebben ze een nieuw likje verf nodig? Is de regenpijp nog vrij nadat alle blaadjes zijn gevallen? Als het zomer wordt en de zon begint weer te schijnen, dan valt verval sneller op. Naast dat het netjes houden van de woning er netter uit ziet, is het ook beter voor de staat van het huis om dit soort kleine taken zoals het verven van deuren en vensters bij te blijven houden. Als je in een huurhuis woont, zijn sommige onderhoudstaken voor de verhuurder, dus je in je huurcontract opzoeken of je kosten voor het opknappen en onderhoud van de woning kan reclameren bij de verhuurder of uitbesteden aan de verhuurder. 

Het klaar maken van de tuin rondom de woning

Als je dan bezig bent met de inspectie van het huis van buiten, kijk dan ook eens naar de tuin (als je deze hebt natuurlijk)! Hoe heeft deze de winter overleefd? Het geeft altijd een fijn gevoel om de planten en bloemen weer tot leven te zien komen in de zomer, dus als je groene vingers hebt kun je weer lekker aan de slag in de tuin. Houdt jezelf bezig met het weghalen van onkruid en het plaatsen van nieuwe planten en bloemen. Als je een tuin met stoeptegels hebt dan kun je met een hogedrukreiniger de groene aanslag verwijderen die zich vaak laat zien op tegels. 

Tot slot brengt de zomer ook een iets minder leuk ding met zich mee: de wespen en muggen. Om de kans op muggenbulten zo veel mogelijk te verminderen, kun je horren installeren in buitendeuren en ramenkozijnen. Op deze manier kunnen insecten niet naar binnen vliegen als je een deur openzet of een raam opent. Er zijn verschillende soorten horren die je kan installeren, en daarom is er altijd een passende oplossing voor de opening die je wil afschermen. Je kan ook kiezen voor een vliegengordijn, maar daardoor kunnen alsnog insecten naar binnen vliegen. 

Als je al deze tips en trucs al hebt uitgevoerd en nog steeds niet het ultieme zomer-gevoel hebt kun je altijd nog de zomer in huis halen. Door bijvoorbeeld lichtere gordijnen, meubelen en accessoires te plaatsen in je woning kan dit de hele sfeer van het interieur veranderen en een stuk lichter maken. Het plaatsen van verse bloemen en planten in huis zorgt ook voor een vrolijker interieur. Veel succes met het zomer-proof maken van je woning! 

Uit de krant