Afbeelding
Partnerbijdrage

Een opgeruimde kinderkamer is geen utopie: 5 tips voor orde in de kinderkamer

Algemeen

Opruimen met een jengelend kind aan je been is voor niemand leuk. Laat je kinderen meehelpen en je zult ziet dat het kan: een kinderkamer die aan kant is. Maar hoe zorgt je dat je van de meest ongeorganiseerde chaos in huis(lees rondslingerende kledingstukken en stukken speelgoed) een gesorteerde boel maakt?

Kinderen en rommel. Het is alsof de twee beste vrienden zijn. Wanneer je zelf een wat opgeruimder persoon bent, word je flink op de proef gesteld wanneer er een kinderen door je huis banjeren.  Zij kunnen er in tien minuten namelijk voor zorgen dat het lijkt alsof er een orkaan door de kinderkamer heeft gewoed. Toch kun je je kind al vroeg bijbrengen dat een opgeruimde kamer een opgeruimd hoofd is. Laat ze bewust worden van hun eigen aandeel in de chaos en betrek hen bij het opruimen. Wanneer duidelijk wordt wat ze aan een opruimsessie hebben – ze kunnen hun speelgoed veel makkelijker terugvinden – wordt opruimen ook nog eens leuk!

1. Zet een opruimmuziekje op
Met muziek wordt altijd alles leuker. Zet een lekker muziekje op, zing en dans mee en zorg er ondertussen voor dat je kind de hele treinbaan opruimt voordat het nummer afgelopen is.

2. Maak nieuwe opbergers
Sommige spullen zijn te leuk om niet te bewaren, maar zorg dan wel voor een overzichtelijk geheel. Beplak dozen met mooie stickers of mooie tekeningen of schaf leuke kratjes, opbergkistjes of manden aan. Kijk hiervoor eens naar het aanbod bij Petite Amélie in Bussum.

3. Vast opruimmoment
Dennenappels, steentjes, takjes en allerlei ander spul dat buiten wordt gevonden. Daar moet heksensoep van worden gemaakt, volgens jouw kind. De ambities van je kind daargelaten, is het goed om afspraken te maken over de opruimfrequentie van dit soort natuurvondsten. Spreek met je kinderen af dat de bezem eens in de drie maanden door de kamer gaat. Kapot of incompleet speelgoed en frutsels kunnen tijdens de kwartaalopruiming wel eens op zolder of in de kliko verdwijnen. Hier lees je nog meer leuke tips voor het opruimen.

4. Maak er een spelletje van
Wie het eerst alle blokken heeft weggewerkt! Of wie het eerst alle barbies in de daarvoor bestemde bak legt! Met een competitie-element wordt opruimen véél leuker. Een stopwatch is toegestaan bij dit onderdeel van de opruimsessie.

5. Maak een doos voor de kringloopwinkel
Al het speelgoed dat kapot is, mag het in de container. Maar wat als het speelgoed nog goed is, maar jouw kinderen kijken er simpelweg niet meer naar om? Zorg dat dit speelgoed een tweede leven krijgt door het te verkopen of naar de kringloopwinkel te brengen. Kinderen leren zo om kritisch door hun spullen te gaan.

Wil je je laten inspireren of adviseren? Bezoek de concept store van Petite Amélie op Kerkstraat 6 in Bussum. We hebben een kopje koffie of thee voor u klaar staan.

Uit de krant