Afbeelding
Foto: Jan Ronday

Programma Klimaatadaptie 2024-2028: beter voorbereid op hevige regenbuien en hitte

Politiek

DIEMEN - Hoe zorgen we voor voldoende schaduw en dus koelte op warme dagen? En hoe zorgen we dat het regenwater goed wordt opgevangen als er hevige regenbuien zijn? Dat staat in het Programma Klimaatadaptie 2024-2028. De gemeenteraad bespreekt het programma op 18 april en neemt in de raadsvergadering van 25 april een besluit. 

Het programma vult de ambities in van de gemeente voor klimaatadaptatie. “Dat betekent dat we goed zijn voorbereid op de gevolgen van het veranderende klimaat. De meeste maatregelen horen bij de watertaken die de gemeente heeft. De gemeente zorgt voor het inzamelen en het afvoeren van afvalwater van huishoudens en het opvangen en afvoeren van regenwater. En de gemeente zorgt dat het grondwaterpeil op orde is”, aldus de gemeente.

Bomen om hittestress tegen te gaan

Om beter voorbereid te zijn op erg warme dagen is er juist boven de grond werk te doen. Bomen zijn namelijk het belangrijkste middel om hittestress tegen te gaan. “Dat doen we nu al, bijvoorbeeld door ons doel om 1000 bomen extra te planten in Diemen. We zijn al goed op weg”, vertelt wethouder Matthijs van den Berg. “Ook in de plannen die we maken voor de opknapbeurten van buurten houden we er rekening mee dat er voldoende schaduwplekken zijn.”

De aanpak van wateroverlast en droogte verandert bijna niet vergeleken met het Gemeentelijke Rioleringsplan van nu. De kosten voor de watertaken van de gemeente zijn wel opnieuw berekend. Materialen en lonen zijn de afgelopen jaren flink duurder geworden. Om het onderhoud van het riool en de maatregelen voor klimaatadaptatie te kunnen betalen, is de rioolheffing nu te laag. Daarom stelt het college van B en W de gemeenteraad een verhoging van de rioolheffing voor: iedere twee jaar een extra verhoging van vijf euro per huishouden per jaar. Zo kunnen inwoners en ondernemers van Diemen erop blijven rekenen dat er bij hevige regen geen problemen ontstaan. Ze hoeven zich ook geen zorgen te maken over droogvallen van hun houten funderingspalen. En ze kunnen bij grote hitte voldoende schaduwplekken vinden.

Uit de krant