Afbeelding
Foto: Pixabay

Taakstraf van 40 uur geëist tegen Diemenaar voor mishandeling van vriend van schoonmoeder

Politie & Justitie

DIEMEN - “Zelfs als u geen tikken heeft uitgedeeld, dan is iemand vasthouden voldoende voor medeplegen”. De officier van justitie eiste 40 uur taakstraf voor de 34-jarige Diemenaar die bij hoog en bij laag beweerde dat hij het slachtoffer niet had aangeraakt. “Ik wilde de-escaleren”, was zijn verhaal.

De man stond vandaag terecht voor de mishandeling op 22 maart 2022 van een toen 32-jarige Amsterdammer, de nieuwe vriend van zijn schoonmoeder. Volgens de officier van justitie had de Diemenaar met twee medeverdachten de Amsterdammer in zijn eigen woning in Amsterdam-Noord mishandeld. Het verhaal van de verdachte dat hij had geprobeerd de vechtersbazen uit elkaar te halen, ging er bij de officier niet in.

Reden voor het uit de hand gelopen conflict was het bericht die dag dat de schoonmoeder in het ziekenhuis lag omdat zij een zelfmoordpoging had ondernomen. Toen de Diemenaar dat ter ore kwam, sprong hij in de auto en reed naar Amsterdam-Noord om met de Amsterdammer te praten. Kort nadat hij daar aankwam, arriveerden ook de ex-man van de schoonmoeder met zijn schoonzoon. Allebei ook met de intentie van de Amsterdammer meer duidelijkheid te krijgen over de zelfmoordpoging. 

De familie had regelmatig conflicten met de Amsterdammer sinds die een relatie had met de meer dan 30 jaar oudere vrouw. De familie maakte zich grote zorgen om het agressieve gedrag van de Amsterdammer en zijn vele drugsgebruik. Ook zagen zij dat sinds de Amsterdammer bij hun (schoon)moeder was ingetrokken, de vrouw erg veranderd was. Ze was schuchter, angstig en bang. Een week voor de zelfmoordpoging was er nog een ruzie geweest en had de familie de Amsterdammer hierop aangesproken.

Die dinsdag, de 22ste maart, toen de twee andere familieleden binnenkwamen, liep het meteen uit de hand. De ex-man van de schoonmoeder stortte zich woedend op de Amsterdammer, geholpen door zijn schoonzoon. Volgens de Diemenaar was hij totaal overrompeld door het agressieve gedrag. Hij probeerde de mannen uit elkaar te halen, maar toen dat niet lukte, stond hij erbij en keek ernaar. “Ik was bevroren, kon niets doen”, aldus de verdachte. Het geheel duurde hooguit twee minuten, toen wist de Amsterdammer zich los te maken, te ontsnappen en aangifte te doen tegen de drie mannen.

De officier van justitie twijfelt niet dat de Diemenaar ook verantwoordelijk is voor de bloeduitstortingen, de krassen in het gezicht en de tand door de lip bij de Amsterdammer. Wel zei hij rekening te houden met het agressieve gedrag van de Amsterdammer en het leed dat de familie een half jaar later was aangedaan. 

Op 3 januari vorig jaar bleken de zorgen van de familie terecht, toen de Amsterdammer de woning in Amsterdam-Noord in brand stak, terwijl de vrouw en een van haar zoons in huis waren. De Amsterdammer is voor deze brandstichting onherroepelijk veroordeeld tot 3 jaar celstraf en tbs met voorwaarden.

De twee medeverdachten van de Diemenaar stonden vorig jaar terecht. Zij zijn veroordeeld tot taakstraffen van 80 en 40 uur.

Over twee weken hoort de Diemenaar of de rechtbank ook vindt dat hij een straf verdient.

Uit de krant