De openbare bibliotheek in De Omval.
De openbare bibliotheek in De Omval. Foto: Trudy Kroese

Bibliotheek is een jaar gevestigd in De Omval

Kunst & Cultuur

DIEMEN - De openbare bibliotheek is een jaar gevestigd in De Omval. De samenwerking tussen de OBA en De Omval verloopt goed.

De openbare bibliotheek verhuisde half april 2023 van het pand aan het Wilhelminaplantsoen naar De Omval. De nieuwe bibliotheek werd op 20 april 2023 feestelijk geopend.

De bibliotheek is gevestigd op de begane grond van het nieuwe gedeelte van De Omval. De locatie is niet alleen uitstekend bereikbaar, maar ook aantrekkelijk. Bezoekers van de bibliotheek lopen langs Café de Omval, waar zij even iets kunnen drinken. In Café de Omval is een kast waarin bezoekers dagbladen en tijdschriften kunnen vinden. 

Kinderen

Rechts naast de ingang van De Omval is een hoek van de bibliotheek voor kinderen van 0 tot zes jaar. Daar kunnen ouders en hun kinderen ook terecht op momenten dat de bibliotheek gesloten is.

De samenwerking tussen De Omval en de OBA verloopt goed. Dat bleek in maart nog eens tijdens het Festival Spring in de Lente. Een deel van de kramenmarkt van het festival had toen een ruimte gekregen in de bibliotheek.
Jacqueline Wasser, algemeen directeur van De Omval, is tevreden met de aanwezigheid van de openbare bibliotheek in De Omval. “De samenwerking werpt zeker zijn vruchten af. We organiseren verschillende activiteiten met elkaar, zoals schoolvoorstellingen en Media Ukkie Dagen. Dus het Cultuurhuis van Diemen neemt zijn vormen aan.”

‘Samenwonen’

Een woordvoerder van de OBA: “Vanuit beide partijen bevalt het ‘samenwonen’ heel erg goed. De Omval is al jaren het culturele hart van Diemen: een walhalla voor film-, toneel-, muziek- en andere cultuurliefhebbers. En ook voor boekenwurmen. Sinds een jaar zijn we niet alleen ‘samenwoonpartners’, maar steeds meer ook partners die samen bouwen aan een nog veelzijdiger cultureel podium van en voor Diemen. Zo zijn er al een aantal succesvolle gezamenlijke evenementen geweest, waaronder inderdaad Spring in de Lente dat op 24 maart plaatsvond.”

“We delen onder andere een mooie nieuwe filmzaal en hebben goede afspraken gemaakt wie wanneer de beschikking heeft over de nieuwe filmzaal. Fijn is ook dat er nu veel meer mensen in en uit lopen. De horeca is daardoor vaker open”, aldus de woordvoerder van de OBA.

Bezoekers waarderen de nieuwe vestiging van de OBA in De Omval. Ze lopen langs de boekenkasten, zitten op een stoel te lezen of zoeken naar informatie op een van de computers die in de bibliotheek aanwezig zijn. 

“Ik ben blij met de nieuwe bibliotheek”, vertelt een inwoonster van Diemen. Zij zit rustig op een stoel en leest een boek. “Ik vind het prettig dat hier veel plekken zijn waar je even rustig kunt gaan zitten. Het is ook fijn dat je hier in het gebouw een kop koffie kunt kopen.”

Uit de krant