Brand bij de Boerenbond aan de Muiderstraatweg op 30 juni 1943.
Brand bij de Boerenbond aan de Muiderstraatweg op 30 juni 1943.

Nieuwe oorlogsverhalen na 'Diemens Oorlog'

Algemeen

DIEMEN - In het nieuwe nummer van de Historische Kring Diemen (HKD), 40 pagina's dik, in kleur en fraai vormgegeven, staan veel verhalen die loskwamen na het verschijnen van het boek 'Diemens Oorlog' eerder dit jaar. Zoals het verhaal dat de 82-jarige Simon Beck de HKD vertelde. 

"Op een dag zul je hiervoor boeten!", schreeuwt overbuurman Zeeman door het open raam van de zwarte limousine als in 1943 de dorpsveldwachter van Diemen de familie Beck in de Jan Bertsstraat 1943 ophaalt. Zeeman is niet alleen, veel buren richten hun woedende blik op de politieman en roepen troostende woorden naar de angstige familie. Het is een van de intrigerende en onthullende verhalen uit de levensgeschiedenis van de familie Beck die Simon Beck aan de HKD ter beschikking stelde.

Veel nieuwe zaken
De redactie van het tijdschrift van de HKD slaagt er iedere keer weer in 'nieuwe' ontdekkingen te doen. Zo kwamen ze met behulp van leden van de HKD op het spoor van het graf van Edouard de Nève op begraafplaats Rustoord en Diemens noodgeld van mei 1940. Ook een onderzoek naar de achterliggende geschiedenis van de oorlogsmonumenten in Diemen leverde voortschrijdend inzicht op, waaruit blijkt dat niet alles is zoals men lang dacht dat het was.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant