Afbeelding

Afsluiting A10 richting Schiphol in weekend 22-25 september

Vervoer & verkeer

REGIO - Vanaf vrijdagavond 22 september 22.00 uur tot maandagochtend 25 september 05.00 uur is de A10 Zuid richting A4 Schiphol afgesloten vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam-Zuid. Vanaf knooppunt Amstel wordt dan al het wegverkeer omgeleid via de A9 of de A10 Noord. 

Automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd. Gebruikers van het station krijgen op zondag te maken met een afsluiting van de Zuidpleiningang van station Amsterdam-Zuid van 9.00 uur tot 15.00 uur. Zij kunnen omlopen via de ingang Parnassusweg. Voor passagiers die slecht ter been zijn is er alternatief vervoer geregeld tussen het Zuidplein en het Mahlerplein.    

Afsluiting A10 Zuid richting Schiphol

Tijdens deze afsluiting van de A10 wordt verkeer omgeleid via de A1, A9 en A10 Noord (zie kaartje). De A10 Zuid richting Hengelo/Utrecht blijft dit weekend wel gewoon te gebruiken. Hoewel er minder woon-werkverkeer is, moeten automobilisten rekening houden met een forse extra reistijd die in sommige gevallen kan oplopen tot een uur. De afsluiting is nodig omdat er op drie locaties tussen de A10 Zuid en het metrospoor meterslange damwanden worden aangebracht in de grond tussen de snelweg en het metrospoor. Voor de veiligheid van het wegverkeer is het noodzakelijk om de A10 Zuid richting Schiphol af te sluiten.

Afsluitingen stationsingang Amsterdam Zuid

Op zondag 24 september is er hinder voor reizigers die vanaf Zuidplein naar de metro of trein willen. De stationsentree aan de kant van het Zuidplein (WTC-kant) is tussen 9.00 en 15.00 uur dicht. De entree aan de kant van het Mahlerplein blijft gewoon open, net zoals de weer opengestelde opgang vanaf de Parnassusweg. Ook omwonenden die het station alleen gebruiken om van Mahlerplein naar Zuidplein of omgekeerd te komen, krijgen met deze tijdelijke afsluiting te maken. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er tijdens de afsluiting alternatief vervoer beschikbaar tussen het Zuidplein en het Mahlerplein.

Hijswerkzaamheden

De stremming van de stationspassage op zondag is nodig omdat er vlak boven de passage meterslange funderingspalen en damwandplanken in de lucht worden gehesen om ze vervolgens in de grond te brengen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de stations entree aan het Zuidplein tijdens die hijsbewegingen gesloten. Vanwege deze werkzaamheden rijdt metro 51 tijdens dit weekend niet. Metro 50 (Isolatorweg-Gaasperplas) rijdt een aangepaste route en dienstregeling. Meer informatie via de reisplanner www.9292.nl.

Station Amsterdam-Zuid blijft bereikbaar per metro, maar met een aangepaste dienstregeling. De trein rijdt wel gewoon, evenals de bus.

Zuidasdok

Dat de A10 Zuid dichtgaat is vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam-Zuid. Het station wordt vernieuwd om meer ruimte te maken voor reizigers. Daarom wordt de bestaande Minervapassage verbreed en verhoogd en komt er aan de westkant een geheel nieuwe passage, ook wel de Brittenpassage genoemd. De werkzaamheden aan het station maken deel uit van het project Zuidasdok, waarbij ook de A10 Zuid wordt verbreed en onder de grond gaat. Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid van de Amsterdam en van het noordelijk deel van de Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer en is een samenwerking van Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.zuidasdok.nl.

Uit de krant