Jeugdleden Diemer IJsclub tijdens schaatsles.
Jeugdleden Diemer IJsclub tijdens schaatsles. Foto: Trudy Kroese

'Ieder kind moet leren schaatsen'

DIEMEN - Lau Demmers, voorzitter van de Diemer IJsclub, heeft één wens: een periode in de winter dat het flink vriest. Dan kunnen schaatsliefhebbers terecht op de natuurijsbaan van de vereniging op De Sniep. Als er op natuurijs kan worden geschaatst leidt dit tot een toename van het aantal leden van de Diemense sportclub.

Vorig jaar liet de winter het volledig afweten. "We hebben een najaar en een voorjaar gehad, maar geen winter", is de conclusie van Demmers. "Elk jaar vraag ik aan het begin van de winter aan Jan Koopmans van Primera Koopmans of het nog gaat vriezen. Hij heeft mij voorspeld dat dit in de laatste week van januari en de eerste twee weken van februari 2015 gaat gebeuren. Jan heeft de laatste jaren vaak gelijk gekregen, alleen vorig jaar kwam zijn voorspelling niet uit. Ik hoop dat hij dit keer gelijk krijgt."

De Diemer IJsclub heeft zich al voorbereid op een strenge winter. Sinds half november is de natuurijsbaan op De Sniep onder water gezet. Nu maar wachten op de vorst. "Er kan op de natuurijsbaan worden geschaatst als het ijs 8 centimeter dik is. Om die dikte te bereiken moet het drie dagen achter elkaar flink vriezen, zowel overdag als 's nachts."
Natuurijspas
Leden van de Diemer IJsclub mogen onbeperkt gebruikmaken van de natuurijsbaan. Zij hebben medio november hun natuurijspas van de vereniging ontvangen. Niet-leden betalen drie euro per keer om gebruik te mogen maken van de natuurijsbaan.

De Diemer IJsclub heeft momenteel zo'n honderd jeugdleden die deelnemen aan de schaatslessen op vrijdagmiddag of zaterdagochtend. De lessen vinden plaats op het kunstijs van de Jaap Edenbaan.

Het ledenaantal is iets teruggelopen. Demmers wijt dit aan de crisis die ouders van kinderen die aan meerdere sporten doen heeft doen besluiten om kinderen van een sport af te halen. "Ik vind dat ieder kind moet leren schaatsen. Dat hoort bij de opvoeding, net als zwemmen. Schaatsen is echt iets wat bij dit land hoort."

Jaap Edenbaan
Elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat Lau Demmers bij de ingang van de Jaap Edenbaan. Hij heet de kinderen die naar schaatsles komen en hun ouders van harte welkom. Hij kent vrijwel iedereen bij naam en andersom is dat ook het geval. De Diemer IJsclub beschikt over 25 ervaren schaatsleraren en -leraressen die kinderen van zes tot en met twaalf jaar leren schaatsen.

Voorzitter Lau Demmers hoopt op periode met natuurijs

De kinderen hebben er zichtbaar plezier in. Hoewel het deze middag flink regent leven de kinderen zich uit op het ijs, diverse ouders staan langs de kant en genieten van de vorderingen die hun kinderen maken. Of het nu hard regent of flink waait, de schaatslessen gaan altijd door. Alleen als het onweert wordt de les stilgelegd. Veiligheid gaat voor alles.

Elfstedentocht
De Diemer IJsclub houdt voor haar leden diverse activiteiten zoals een Elfstedentocht op de Jaap Edenbaan. Het seizoen van de Diemer IJsclub duurt elk jaar van half oktober tot half maart.
Het is vanaf nu mogelijk om voor een half jaar lid te worden van de vereniging. Dit lidmaatschap kost 68,50 euro. Kinderen die voor een half jaar lid worden kunnen deelnemen aan de schaatslessen op vrijdagmiddag of zaterdagochtend.