Shelley Zwartjes geeft clinic kunstschaatsen.
Shelley Zwartjes geeft clinic kunstschaatsen. Foto's: Trudy Kroese

Kinderen genieten op schaatsbaan

Medewerkers van Attractie Verhuurshop uit het Gelderse Rossum legden in de ochtend de schaatsbaan van kunststof van 150 vierkante meter aan. Rond de baan werden hekken, bankjes en een huisje geplaatst dat dienst deed als uitgiftepunt voor schaatsen. Zij kregen hulp van jonge enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Dionne Tool en Rens Wit, buurtsportcoaches van SWD, waren al vroeg aanwezig. Zij verbleven de hele dag op en rond de ijsbaan en maakten de kinderen enthousiast.

Wind
De wind was zeer stevig, maar het gebouw van de Diemer Apotheek zorgde ervoor dat de mensen op de schaatsbaan toch enigszins bescherming genoten. En schaatsliefhebbers, die elk jaar naar natuurijs snakken, zijn natuurlijk gewend om strijd te leveren met de elementen. Zij lieten zich niet afschrikken door de harde wind.

Speciale evenementen
Bezoekers konden diverse keren op de dag vrij schaatsen. Voor kinderen tot 12 jaar waren er speciale evenementen op de schaatsbaan. De Diemer IJsclub organiseerde estafetteraces, sprint en shorttrack en een schaatsclinic. Shelley Zwartjes verzorgde twee keer een kunstschaatsdemonstratie en -clinic en ook kon er aan ijshockey worden gedaan. De eerste schaatsliefhebbers stapten rond 11.00 uur het ijs op. De schaatsbaan van kunststof bleek niet spekglad, maar de kinderen wisten zich toch makkelijk voort te bewegen, sommige bleken talentvolle 'kluners'. Ouders en andere familieleden namen plaats op een van de bankjes binnen de hekken of stonden langs de schaatsbaan. In het uitgiftepunt konden ijshockeyschaatsen in alle maten worden geleend. Veel kinderen maakten gebruik van deze service, want rode ijshockeyschaatsen waren dominant op de baan. Maar er waren ook jonge kinderen die op Friese doorlopers over het kunststof gleden.
Mevrouw Derks uit Diemen was samen met haar kleindochter Loekie uit Winterswijk aanwezig. Zij vermaakten zich uitstekend: "Ik vind dit een erg leuk initiatief en mijn kleindochter vindt dat ook." Zij had geen woord te veel gezegd, want Loekie kwam enthousiast aan schaatsen. "Ja, ik vind het hier heel leuk, ik kan hier lekker vallen. Ik ben al een paar keer gevallen, maar dat deed niet echt pijn", aldus het 8-jarige meisje.

Wie langs de schaatsbaan stond kon vaststellen dat veel jonge schaatsers niet of slechts een enkele keer vielen. En de kinderen die toch op het kunststof smakten, stonden meteen weer op. Met de motoriek van veel jonge Diemenaren bleek weinig mis. Leuk was dat een aantal jonge bezoekers zich speciaal voor de gelegenheid had aangekleed: er waren diverse kerstmutsen en enkele kerstpakken te zien.

Lau Demmers, voorzitter van de Diemer IJsclub, stond ook langs de schaatsbaan. Hij hield een oogje in het zeil tijdens de activiteiten die zijn vereniging organiseerde. Leden van de vereniging deelden op het Diemerplein en omgeving folders uit om nieuwe leden te werven.

Veel bezoekers van winkelcentrum Diemerplein en omwonenden kwamen even een kijkje nemen. De reacties waren positief. Karin Mars uit Diemen stond met plezier naar de verrichtingen op de schaatsbaan te kijken. "Ik heb de gemeente net getwitterd dat het in Diemen steeds leuker wordt. Ik sprak net in Albert Heijn mensen die het jammer vonden dat dit maar een dag duurt. Het zou nog leuker zijn als het meerdere dagen zou duren."
Succes
Arie van 't Hoog, directeur van Stichting Welzijn Diemen, deelt die mening. "Wij proberen dit evenement dit jaar uit en het is een succes. Er zijn de hele dag kinderen op de schaatsbaan en iedereen vindt het leuk. Het is ook heel gezellig, er hangt een echte winterse sfeer. En we hebben geluk met het weer. Er staat inderdaad een harde wind, maar daar kunnen de kinderen wel tegen. Het is droog gebleven en ook de zon is doorgebroken. Wij hebben de Winterspelen Diemen in korte tijd georganiseerd. De gemeente heeft uitstekend meegewerkt, bijvoorbeeld door het verlenen van vergunningen. Wij willen de Winterspelen Diemen volgend jaar opnieuw organiseren en hopen dat het dan een meerdaags en groter evenement kan worden. Nee, een echte ijsbaan aanleggen is geen optie. Dat is heel duur." Hij toonde zich zeer tevreden over het werk van de buurtsportcoaches en uiteraard ook over de inzet van de jonge vrijwilligers.
Koffiezaak Bicker op het Diemerpein speelde alert in op de Winterspelen Diemen. Er werden de hele dag koppen koffie, bekers warme chocolademelk (al dan niet met heerlijke slagroom) en poffertjes tegen een gereduceerde prijs verkocht. "Wij hebben de hele dag door mensen binnengekregen", aldus Chez, die samen met haar man Benji eigenaar van de zaak is. "Het zou inderdaad leuk zijn als de Winterspelen Diemen volgend jaar meerdere dagen duren. Volgens mij kun je de schaatsbaan zo neerzetten dat de marktkooplieden en de bezoekers van de markt op woensdag er geen last van hebben."

Kinderen spelen ijshockey.
Genieten op schaatsbaan.