Gouden Ajax

Recent is er een prachtig boek uitgekomen over het Gouden Ajax. Het boek gaat over de periode 1965-1973, de jaren van de opkomst, glorie en (een klein stukje) neergang van het Ajax dat nationaal en internationaal faam verwierf en het Nederlandse voetbal definitief op de kaart zette.

Het boek is samengesteld door Michel Sleutelberg, Jacob Bergsma, Erik Somers en René Kok en is uitgegeven door uitgeverij Carrera.

In het boek zijn prachtige foto's opgenomen uit een periode die bij veel oudere supporters van Ajax nog diep in het hart zit. Het betreft niet alleen foto's van voetbalwedstrijden, maar ook foto's van onder andere spelers die zich buiten het veld ophouden en supporters. Het boek geeft een fraai beeld van de tijd waarin het Gouden Ajax opkwam en successen vierde. De spelers waren kinderen van de jaren 60 en de vroege jaren 70. De meesten lieten hun haar groeien, gingen modieuze kleding dragen en stortten zich in het uitgaansleven.

Het Gouden Ajax spreekt nog steeds tot de verbeelding. Dit komt niet alleen door de grote successen en de aansprekende spelers, onder wie natuurlijk Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart. Het Gouden Ajax speelde in een periode waarin het voetbal en dus ook de spelers nog niet in de greep waren van de commercie. Veel spelers zijn in Amsterdam geboren of opgegroeid, woonden in straten waar ook supporters woonden en waren makkelijk benaderbaar. Een goed voorbeeld hiervan was rechtsbuiten Sjaak Swart die gewoon achter de toonbank van zijn sigarenzaak in Amsterdam-Oost stond. Supporters wisselden elke dag met hem nieuwtjes over Ajax uit.

Het Gouden Ajax is meer dan een koffietafelboek. De vier samenstellers hebben veel zorg besteed aan het boek. De foto's worden begeleid door uitgebreide teksten waarin interessante en vaak leuke informatie wordt verstrekt. Ajax-supporters, jong en oud, zullen veel plezier aan het boek beleven.