Uitreiking van eerste exemplaar boek.
Uitreiking van eerste exemplaar boek. Foto: Trudy Kroese

Boek over historie Rustoord
en belangenvereniging

DIEMEN - Bauke Wink, secretaris van Belangenvereniging Rustoord, heeft vrijdagmiddag met mede-auteur Liesbeth Vermeulen het eerste exemplaar van het boek 'Twee eeuwen plus een kwart' over begraafplaats Rustoord en de belangenvereniging aan burgemeester Koopmanschap uitgereikt.

Het boek gaat over de twee eeuwen geschiedenis van de begraafplaats en de Belangenvereniging Rustoord die 25 jaar bestaat. Liesbeth Vermeulen heeft de geschiedenis van de begraafplaats beschreven, Bauke Wink het ontstaan van de belangenvereniging in 1989 en de turbulente ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar.

Begraafplaats Rustoord heeft diverse eigenaren gekend. Het onderhoud van de begraafplaats liet door de jaren heen te wensen over. Belangenvereniging Rustoord heeft haar uiterste best gedaan om hier verandering in te brengen. En met succes. Een belangrijk moment vond plaats in de zomer van 2010. Toen nam de gemeente Diemen begraafplaats Rustoord over van de Stichting Rustoord. De Nieuwe Ooster nam de administratie en de graftechnische zaken voor zijn rekening.

Vanaf dat moment heeft de gemeente geld en tijd geïnvesteerd in de renovatie en het onderhoud van de begraafplaats. Het resultaat is ernaar. Begraafplaats Rustoord ziet er prachtig uit en veel mensen uit Diemen en de regio maken er graag een wandeling. Tijdens de Kunstroute Diemen in 2011 exposeerden kunstenaars in de aula van de begraafplaats. In het boek is ook een aantal leuke anekdotes opgenomen. Zo ging er lange tijd het verhaal dat er vroeger een klok in de aula was. Dat bleek niet het geval. Tijdens de uitvaart klonk de klok van de Nederlands Hervormde kerk. Later werd gebruik gemaakt van een cassettebandje met het geluid van een klok.