Reinier de la Rie en Jack Tulen, de nieuwe wijkteamchefs van de politie.
Reinier de la Rie en Jack Tulen, de nieuwe wijkteamchefs van de politie. Foto: Trudy Kroese

Samenwerking dringt criminaliteit terug

DIEMEN - Yvette Baas, voormalig wijkteamchef van de robuuste basiseenheid Diemen/Ouder-Amstel van de nationale politie heeft vorige week goede cijfers aan de gemeenteraad gepresenteerd over high-impactcrimes in Diemen. Zij maakte duidelijk dat preventie en samenwerking met de inwoners van Diemen en de gemeente van grote invloed zijn op het terugdringen van bepaalde vormen van criminaliteit.

De politie en de gemeente zijn dit jaar begonnen met het project Samen Veilig. Personeel van de politie en de gemeente hebben informatieavonden belegd voor bewoners van diverse buurten. Die bewoners kregen informatie over hoe zij het eventuele inbrekers moeilijker kunnen maken en hun huis beter kunnen beveiligen. Daarna kwamen vrijwilligers van de politie in de betreffende buurten langs en stelden vast wat de zwakke punten van de woningen waren wat betreft inbraak. De bewoners kregen die informatie vervolgens in de brievenbus en konden daar hun voordeel mee doen. Het project loopt nog steeds.

De politie in Diemen houdt ook elk jaar een vakantieproject. Inwoners van Diemen die op vakantie gaan kunnen van tevoren een vakantieafwezigheidskaart invullen en die bij de politie afgeven De politie weet dan exact wanneer de bewoners afwezig zijn en neemt het adres mee tijdens de surveillance. Veel inwoners van Diemen maken gebruik van deze service van de politie.
Tips
De politie communiceert frequent met de inwoners van Diemen, ook via de media. De politie geeft regelmatig tips hoe Diemenaren inbraak in hun woning kunnen voorkomen en informeert over hoe zij minder kans lopen om slachtoffer te worden van straatroof. De gemeente en de politie besteden ook veel aandacht aan de veiligheid van ondernemers. Diverse gebieden waar ondernemers geconcentreerd zijn, zoals winkelcentra, zijn op veiligheidsaspecten onderzocht. Hierna zijn maatregelen genomen. Dit heeft in een aantal gevallen geleid tot de uitreiking van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

De politie maakt ook gebruik van de nieuwe media. Een aantal van de buurtregisseurs van de politie in Diemen is actief op Twitter. Via dit communicatiekanaal waarschuwen zij burgers als dit nodig is en geven antwoorden op vragen.

Project basisscholen
De politie houdt samen met de Peter Faber Stichting een project voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen. Het betreft hier het Epjo-project. Tijdens deze lessen krijgen de leerlingen van onder anderen ex-gedetineerden informatie over de keuzes die jongeren kunnen maken en wat de gevolgen van die keuzes kunnen zijn. De veroordeelden vertellen de leerlingen bijvoorbeeld dat iemand met een strafblad niet meer in aanmerking komt voor bepaalde functies. Tijdens dit project gaan de kinderen ook een keer naar een zitting van de rechtbank. Dit maakt grote indruk op hen. Het doel van dit project is om kinderen weerbaar te maken en ervan het weerhouden - ook onder groepsdruk - keuzes te maken die grote gevolgen en een negatieve invloed op hun latere leven hebben. Baas benadrukte de goede en prettige samenwerking van de politie en gemeente.