Twee generaties Grünbauer: 'De situatie voor de deur symboliseert de transformatiefase waar De Staalfabriek nu in zit.'
Twee generaties Grünbauer: 'De situatie voor de deur symboliseert de transformatiefase waar De Staalfabriek nu in zit.' Foto: Trudy Kroese

Familiebedrijf Grünbauer maakt een grote transformatie door

DIEMEN - De staalfabriek van Grünbauer staat al sinds kort na de oorlog aan de Venserweg. Waar tot enkele jaren geleden enorme stalen balken voor bruggen en vloeren de bedrijfshallen verlieten, is het nu een stuk stiller. De staalconstructiewerkplaats is gesloten en de blik wordt verlegd naar een andere invulling van het bedrijf, dat voorheen Constructiewerkplaats Grünbauer heette, en nu kortweg 'De Staalfabriek'. Johann Grünbauer (68), die zelf het bedrijf van zijn vader overnam, staat er niet alleen voor. Zoons Gert-Jan (28) en Maurits (25) zijn erbij gekomen.

De terugval van de productie was enkele jaren geleden debet aan het stoppen van de staalconstructiewerkplaats. "Door de economische crisis gingen onze klanten het werk dat zij eerst bij ons uitbesteedden weer zelf doen", vertelt Johann. "Ik heb 15 mensen moeten ontslaan, maar ben daarmee wel een faillissement voor geweest. Ik heb er wel eens over gedacht om alles plat te gooien, tot filmproducenten hier kwamen om hun films op te nemen, dat maakte me ineens trots op mijn gebouw. Het blijkt zelfs industrieel erfgoed te zijn."

"We gaan ons hier nu richten op opslag, tijdelijke bedrijfsruimtes voor ambachtelijke ondernemers en er komt toch ook weer een verbinding naar de oude staalconstructiewerkplaats. Wij kunnen staalconstructies die hier gemaakt worden door zelfstandige ondernemers namelijk voorzien van een CE-keurmerk. Daar zijn wij voor gecertificeerd."
Zijn twee zoons zijn de derde generatie van de familie Grünbauer die in de onderneming werken. Wat zij gemeen hebben: net als hun vader studeerden zij Weg- en waterbouwkunde en net als hun vader stappen ze op vrij jonge leeftijd in het bedrijf. De geschiedenis herhaalt zich? Johann: "Mijn vader was al op leeftijd toen ik klaar was met mijn studie en daarom ben ik meteen hier komen werken, al had ik best bij andere bedrijven ervaring op willen doen." Maurits was ook niet van plan om direct in het familiebedrijf te stappen, maar voelde het enkele jaren geleden toch als een roeping om de kans te grijpen en het bedrijf in Venlo te continueren, al is dat wat anders uitgepakt. "Ik werd steeds vaker gevraagd door andere ondernemers om hen bij de certificering van hun bedrijf te adviseren en ben een adviesbureau begonnen; dat is nu geïntegreerd in De Staalfabriek. De stap naar zelfstandig ondernemerschap is daardoor wel makkelijker."

Gert-Jan: "Opvolging in een bedrijf met zo'n lange geschiedenis als Grünbauer laat je niet lopen. We verhuren een deel van de hallen aan 30 tot 40 huurders. Op dat deel van ons bedrijf wil ik me gaan richten. Veel ondernemers uit de omgeving gebruiken onze ruimte voor kortdurende opslag. Wij hebben veel ruimte en zijn flexibel. Maar wij wilden voor de langere termijn iets meer. Toen mijn broertje met het plan kwam om die certificering te bieden aan andere ambachtelijke ondernemers vond ik dat heel interessant en goed voor de ontwikkeling van dit perceel."