Jeroen Pel in de nieuwe filmmixagestudio.
Jeroen Pel in de nieuwe filmmixagestudio. Foto: Trudy Kroese

Bij Wim Pel Productions heeft zoon Jeroen nu de dagelijkse leiding

DIEMEN - Wist u dat de Nederlandse stemmen voor series als Sponge Bob in Diemen worden ingesproken? Dat gebeurt bij Wim Pel Productions (WPP) aan de Verrijn Stuartweg. Het bedrijf is gespecialiseerd in nasynchronisatie en audionabewerking van films, series, documentaires, luisterboeken, trailers, commercials en games. Jeroen Pel nam in 2012 de dagelijkse leiding over van zijn vader Wim Pel, de oprichter van het bedrijf.

WPP beschikt over elf professionele geluidsstudio's, een transfercopystudio en twee dvd-studio's. De laatste aanwinst is een hoogwaardige filmmixagestudio in de vorm van een kleine bioscoopzaal die in september in gebruik werd genomen.

Geen last van de economische crisis in deze bedrijfstak, lijkt het. "Door de digitalisering is films opnemen sneller en makkelijker geworden. Films draaien bovendien korter in de bioscoop, dus er worden meer films gemaakt. Daarnaast wordt er meer nagesynchroniseerd dan vroeger, in plaats van ondertiteld. Daarin zijn wij gespecialiseerd", vertelt Jeroen.
WPP bestaat al 22 jaar. Jeroen is 36 jaar en dus redelijk jong in de directie gekomen. "Mijn vader Wim is in 1992 als zelfstandige begonnen, na een paar jaar kwamen Veronique en Birgit op het kantoor erbij. Daarna is het bedrijf steeds gegroeid, er zijn nu 27 vaste medewerkers naast freelance stemacteurs en vertalers."

Beste optie
Hoewel Jeroen van jongs af aan betrokken was bij het reilen en zeilen van WPP, was het niet altijd de bedoeling om het bedrijf over te nemen. "Ik kom zelf uit de ICT en toen ik eens tussen twee banen in zat vroeg mijn vader om even met wat dingen met computers en zo te helpen. Dat was in 2002 en ik ben nooit meer weggegaan. Dat netwerk was vrij snel opgelost. Ik heb een opleiding tot audiotechnicus gevolgd en kon in de drukke zomerperiode die volgde aan de slag in de studio. Toen enkele jaren geleden besloten moest worden over de toekomst van het bedrijf zijn veel opties de revue gepasseerd. Dat ik de leiding over zou nemen, samen met Birgit, bleek de beste optie. Anders zou de cultuur van het bedrijf ingrijpend veranderen en dat wilden we niet. Het bevalt goed. Misschien is het wat vroeg op mijn pad gekomen, maar dat soort dingen kies je niet uit. Ik doe het niet alleen, maar heb een professioneel en gedegen team om me heen, dat scheelt."

Wat maakt WPP een echt familiebedrijf? "De betrokkenheid van alle medewerkers, ook de mensen die niet Pel heten, de commitment van en naar de klanten van iedereen. Mensen blijven ook lang bij ons werken. Uniek: regisseurs en technici zijn bij ons vast in dienst. Daardoor zijn zij meer betrokken bij het bedrijf, het product en de klanten en dat komt de kwaliteit ten goede. We hebben er veel grote internationale klanten bij gekregen waardoor we de afgelopen twee jaar enorm hebben uitgebreid. De komende periode nemen we de tijd om dat te bestendigen. We zijn altijd in Diemen gevestigd geweest, dit is een fijne plek voor het bedrijf. Tegen Amsterdam aan, waar veel acteurs vandaan komen, het contact met de gemeente is goed en we zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto. Bovendien is het parkeren gratis en dat is bijzonder zo dicht bij Amsterdam. We hebben dan ook absoluut geen reden om hier weg te gaan."