Campus Diemen Zuid heeft een positief effect op veiligheid.
Campus Diemen Zuid heeft een positief effect op veiligheid. Foto: Trudy Kroese

Zorgen om veiligheid Zuid

DIEMEN - De fracties van de VVD, PvdA en Leefbaar Diemen maken zich zorgen over de veiligheid in en rond het station in Diemen-Zuid. Met ingang van 1 januari 2015 stoppen de medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf met surveillance in en rond het station. Het voornemen om Bergwijkpark met behulp van camera's te beveiligen gaat niet door.

De bedoeling was dat bedrijven bij Bergwijkpark 150.000 euro per jaar zouden bijdragen aan cameratoezicht. Maar de bedrijven in Bergwijkpark willen niet het afgesproken geldbedrag ter beschikking stellen. Het gevolg hiervan is dat het cameratoezicht niet doorgaat.

De gemeenteraad besloot in november tijdens de behandeling van de begroting 2015 geen geld meer uit te trekken voor de inzet van particuliere beveiligers in en rond het station in Diemen-Zuid. De gemeenteraad heeft hiervoor de afgelopen 11 jaar geld uitgetrokken.

De fracties van de VVD, PvdA en Leefbaar Diemen maken zich zorgen over het verdwijnen van toezicht door medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf zonder dat hiervoor cameratoezicht in de plaats komt.
Sfeer
Rosali Herder, fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, is zeker niet bang uitgevallen. Maar zij vertelde de overige leden van de gemeenteraad dat zij de sfeer in en rond het station in Diemen-Zuid in de avonduren niet prettig vindt en het station dan zo veel mogelijk mijdt. Rob Verheuvel, fractievoorzitter van de PvdA, is van mening dat het vertrek van de medewerkers van het particuliere beveiligingsbedrijf en het niet invoeren van cameratoezicht tot gevolg heeft dat de situatie van 11 jaar geleden terugkeert.

Parkeerplaats
Verheuvel maakte tevens duidelijk dat de parkeerplaats bij het station in Diemen-Zuid slecht verlicht is. Dit zorgt voor een onveilig gevoel en maakt de kans op inbraken in auto's groot. Zijn fractiegenoot Farida Polsbroek is een andere mening toegedaan. Zij vind de sfeer in en om het station in Diemen-Zuid helemaal niet onveilig.

Agenda
Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD, is eveneens van mening dat de situatie in en rond het station in Diemen-Zuid niet veilig is. "De veiligheidscijfers die de politie heeft gepresenteerd bevestigen de verhalen die ik om mij heen hoor. Veel mensen vinden de situatie bij het station en de omgeving niet veilig. Vooral in de avonduren en in de maanden dat het vroeg donker is. Wij vinden het jammer dat er geen gesloten camerasysteem komt en zullen deze kwestie opnieuw op de politieke agenda zetten."

Campus
Burgemeester Amy Koopmanschap, verantwoordelijk voor de openbare orde, gaf aan dat de situatie rond het station door de komst van Campus Diemen Zuid is verbeterd. Er zijn hierdoor veel meer mensen op straat, ook in de avonduren. Die levendigheid heeft een positief effect op de veiligheid en het gevoel van veiligheid. Wellicht hebben bedrijven daardoor besloten om geen geld vrij te maken voor cameratoezicht, aldus de burgemeester. Zij voegde hier aan toe dat een aantal bedrijven erover nadenkt om geld uit te trekken zodat de particuliere beveiligers kunnen blijven werken totdat de donkere maanden voorbij zijn.