Rogier en Manou Staal.
Rogier en Manou Staal. Foto: Trudy Kroese

Manou en Rogier Staal werken intensief samen bij Oostenrijk

DIEMEN - Manou Staal en haar broer Rogier Staal vormen samen met Chris Jansen de directie van Oostenrijk Touringcars BV in Diemen. Broer en zus werken nauw samen en hebben ook buiten kantooruren regelmatig contact over het familiebedrijf.

Het bedrijf werd in 1922 opgericht door hun overgrootvader C.P. Oostenrijk. Hij had de Boerenleenbank in Diemen opgericht en startte later met een garagebedrijf op de hoek van de Ouddiemerlaan en de Muiderstraatweg. Hij vervoerde klanten van de bank met een bus en begon een lijndienst tussen Het Gooi, Weesp en Amsterdam.

De heer Oostenrijk had twee dochters van wie er een trouwde met Joop Staal, de opa van Manou en Rogier. Hun vader Kees volgde zijn vader weer op en na zijn overlijden in 2009 kwamen Manou en Rogier in de directie van het bedrijf. Beiden hadden op dat moment al vakdiploma's op zak en hadden ervaring binnen het bedrijf opgedaan. Hun vader vond het belangrijk dat zijn kinderen alle facetten van het bedrijf leerden kennen. Manou werkte als monteur in de garage en reed als chauffeur op een touringcar. Rogier werkte korte tijd in de garage van het bedrijf en viel bij grote drukte in als chauffeur. Manou is operationeel directeur, Rogier commercieel directeur en Chris Jansen financieel directeur. De leden van de directie werken niet in een aparte kamer, maar hebben een bureau tussen collega's. Dit zorgt voor een goede sfeer en maakt de lijnen binnen het bedrijf kort. Manou en Rogier zijn niet anders gewend dan dat het bedrijf een grote rol speelt binnen de familie. Het komt erop neer dat zij bij wijze van spreken zeven dagen per week 24 uur per etmaal met het bedrijf bezig zijn. Toen zij klein waren was hun vader vaak van huis omdat hij met het bedrijf bezig was en hielp hun moeder met de administratie van het bedrijf. Manou: "Maar onze moeder moest wel elke middag om 15.15 uur thuis zijn, want op dat moment kwamen Rogier en ik uit school. Dat was een eis van onze vader." Het overlijden van hun vader in 2009 kwam hard aan, zowel privé als zakelijk. Manou: "Onze vader was een schutting voor ons. Hij was het aanspreekpunt voor klanten en loste problemen op. Vanaf het moment dat hij er niet meer was, kwam alles bij ons terecht. Maar na verloop van tijd raak je daar aan gewend." Manou en Rogier hebben een hechte band. Zo past Manou een middag per week op de dochter van haar broer. De scheiding tussen werk en privé is, zoals bij veel mensen die een familiebedrijf hebben, flinterdun. Rogier: "Wij hebben ook buiten kantooruren intensief contact over het werk. Wij hebben samen met onze financieel directeur Chris Jansen een groeps-whatsapp via welke wij 's avonds en in de weekeinden ook over zaken in het bedrijf overleggen. En als Manou en ik bij elkaar op bezoek komen, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag, gaat het al snel over de zaak. De man van Manou en mijn vrouw zijn daar inmiddels aan gewend." Rogier trekt er als commercieel directeur vaak op uit. Hij werft in binnen- en buitenland nieuwe klanten. Maar ook tijdens zijn zakenreizen is het contact met de overige leden van de directie altijd intensief. Manou en Rogier proberen elk jaar samen met hun gezinnen een weekje op vakantie te gaan naar Portugal. Tijdens die vakantie wordt er zo weinig mogelijk over het werk gesproken. Maar uiteraard speelt het bedrijf ook dan een rol op de achtergrond.