Marc Hinssen en Hans Hornstra: 'Wij blijken over veel onderwijszaken dezelfde visie te hebben.'
Marc Hinssen en Hans Hornstra: 'Wij blijken over veel onderwijszaken dezelfde visie te hebben.' Foto: Trudy Kroese

Een nieuw tijdperk breekt aan

DIEMEN - De een gaat, de ander komt: directeur Hans Hornstra (63) vertrekt van de Sint-Petrusschool en Marc Hinssen (55) volgt hem op. Dat zal voor iedereen wennen zijn. Hornstra gaat met pensioen na ruim 42 jaar in het onderwijs, en al die tijd op de Sint-Petrusschool. Het is in al die jaren echt zijn school geworden. Als het aan Hinssen ligt, gaat er ook niet direct veel veranderen. Hij loopt sinds half november al mee op de school en het gevoel van 'zijn school' begint al te groeien. Maar eerst donderdag een dag vol feestelijke verrassingen voor Hornstra om zijn afscheid te vieren.

Nu komt er na al die tijd een nieuwe directeur. Even voorstellen.
Hinssen: "Ik kom oorspronkelijk uit Venlo en woon nu in Muiderberg. Ik ben op verschillende scholen in deze omgeving directeur geweest en heb ook zeven jaar voor groep 8 gestaan. Ik wilde verschillende schoolsystemen ervaren en werkte op scholen met Dalton-, Jenaplan- en Montessori-onderwijs. Ik zie ook dat in het reguliere onderwijs, zoals hier op de Sint-Petrusschool, goede zaken uit die onderwijssystemen zijn overgenomen. Uiteindelijk maakt het kind het succes van het onderwijs. Het gaat erom hoe je dat aanbiedt en kinderen uitdaagt zich te ontwikkelen. De advertentie voor deze functie sprak me enorm aan. Zeker de visie die er staat: veiligheid en kinderen die met plezier naar school moeten gaan. Dat past bij me. Natuurlijk ben ik wel een paar keer gaan kijken hier, ik kende de school en ook Diemen niet."

Maar het is nogal wat, iemand opvolgen die 42 jaar op de school gewerkt heeft.
Hinssen: "Ja, het is best lastig om iemand die er zo lang was op te volgen, Hans is het boegbeeld van de school. Ik kijk met heel veel respect en waardering naar wat er hier gebeurd is. Lastig is eigenlijk het verkeerde woord. Iedereen is altijd maar gewend dat Hans er is, dat zal wennen zijn. Voor mijzelf is het niet lastig. Ik kan nu meelopen met Hans en het is leuk om te zien hoe het allemaal gaat hier op school."
Hornstra: "Het biedt ook kansen, iedereen heeft een blinde vlek, ik ook, dus daar kan nu aan gewerkt worden. Mijn voorganger was er 30 jaar en zijn voorganger ook. De school bestaat 90 jaar en ik ben pas de derde directeur. Het hoort bij deze school dat mensen lang blijven blijkbaar."
Hinssen: "Het is echt Hans' school en het zijn zijn kinderen. Na 42 jaar is de Sint-Petrusschool zijn levenswerk. Het valt me op dat mensen hier jaren blijven, of het nou leerkrachten, overblijfkrachten of bestuursleden zijn. Dat kan alleen maar door Hans komen. Ik kies voor de rust en niet om allemaal nieuwe dingen in te voeren. Eerst genieten en waarderen van alles wat er goed gaat, en dat is heel veel. Natuurlijk zullen er dingen veranderen maar ik wil zeker niet van alles in een keer omgooien. We merken nu ook dat we qua visie en ideeën over onderwijs heel dicht bij elkaar staan."
Hornstra: "Het nieuwe schoolplan moet in augustus 2015 klaar zijn en daar werken we nu samen aan. Daar komt heel veel visie in naar voren en keuzes die je moet maken. Dan merken we dat we inderdaad veel dezelfde ideeën hebben."
Hinssen: "Ik begin al een aantal namen van kinderen te kennen. Hans kent ieder kind bij naam."
Hornstra: "Sterker nog: van de meeste ouders ook."
Hinssen, gekscherend: "In de komende 42 jaar leer ik die wel. Maar zonder gekheid, ik ga er wel voor om hier lang te blijven. Ik hoop dat ik mag voortzetten wat er hier opgebouwd is, maar ik ga het wel mijn school maken hoor, dat begint nu al een beetje zo te voelen."

De Sint-Petrusschool heeft een eigen bestuur, is dat iets dat ook mag blijven?
Hinssen: "Dat heeft wel mijn voorkeur, zolang dat financieel mogelijk is, en dat is nog steeds zo. De eigen identiteit van de school behouden kan alleen als eenpitter. Er is hier een zeer betrokken bestuur, de lijnen zijn kort. Die ervaring heb ik ook bij andere scholen. Het gaat om wat we de kinderen kunnen bieden, niet om de cijfertjes daarboven. Wij moeten de keuzes maken."
Hornstra: "Wat Marc nog gaat meemaken: de samenwerking tussen scholen is in Diemen zo goed. Echt uniek."
Hans, wat ga je na 42 jaar het meest missen?
Hornstra: "42 jaar en vijf maanden! De kinderen ga ik natuurlijk het meest missen, daarvoor zit ik in het onderwijs. Als ik een dag voor de klas heb gestaan om in te vallen voor een afwezige collega, kom ik blij thuis. Ik ga ook nog steeds elke dag met plezier naar mijn werk, dat is niet de reden dat ik stop. Wel: meer rust, meer vrije tijd, niet meer voortdurend die druk. Ik ben alweer opnieuw lid geworden van mijn oude schaakclub. Ik begeleid softbalscheidsrechters op Europacuptoernooien. Over een paar maanden ga ik naar Rome voor een vergadering daarvoor, daar is nu tijd voor. Ik ga mijn talen ophalen: Russisch, Deens, Italiaans. Reizen, dat kan nu ook buiten de schoolvakanties. En ik doe stamboomonderzoek. In een zwart gat zal ik niet vallen, maar de school zal ik wel missen. Ook de collega's, alle betrokkenen bij de school, de feesten. Ik zal nog wel eens uitgenodigd worden, denk ik, of stiekem om een hoekje komen kijken."
Hinssen: "Zeker, bijvoorbeeld voor het leerlingenconcert en de eindmusical van groep 8. En de kinderen vroegen wel of Hans op tijd terug zou zijn uit Rome om op hun schoolkamp griezelverhalen te vertellen, dat is echt een traditie."
Hornstra : "O ja, en ik vertel ook altijd de klassieken. Ik moet nog wel de Odyssee afmaken in groep 8. Toen Marc werd voorgesteld was de eerste vraag: vertel jij ook verhalen? En of hij kon goochelen en van Ajax houdt."

Op 5 januari begint er een nieuw tijdperk op de Sint-Petrusschool.
Hornstra: "Het gaat wel goed komen, daar heb ik alle vertrouwen in. Ik heb me niet bemoeid met de keuze voor mijn opvolger, maar ik vind wel dat de school bij Marc in goede handen is."

Hans Hornstra's allereerste klas in 1972: 'Ik weet alle namen nog.'