Piet Saan en Joop Saan.
Piet Saan en Joop Saan. Foto: Trudy Kroese

Koninklijke Saan speelt prominente rol in dagelijks leven van familie

DIEMEN - Joop Saan (56) is algemeen directeur van Koninklijke Saan. Hij volgde op 1 januari 1991 zijn vader Piet (87) en zijn vorig jaar overleden oom Cor op. Vader en zoon Saan zijn niet anders gewend dan op te groeien in een familie waarin het bedrijf een prominente rol vertolkt.

Piet Saan is een kleinzoon van de oprichter van het bedrijf. De oprichter werd opgevolgd door zijn zoon die ook Piet heette. Daarna kregen Piet en Cor Saan de leiding van het bedrijf.

Piet Saan groeide geenszins op in weelde: "In mijn jeugd was er de crisis. Mijn vader werkte toen voor mijn opa in het bedrijf. Ik herinner mij dat wij in die tijd nauwelijks geld hadden. Mijn ouders hebben toen kostgangers in huis genomen om rond te kunnen komen. Mijn broer Cor en ik hebben later toen wij de leiding van het bedrijf vormden altijd zuinig geleefd. Bijna elke gulden die werd verdiend ging weer terug in de zaak."

Piet Saan vertelt dat zijn moeder ook uit een ondernemersgezin kwam. Zij kwam uit een schippersfamilie die met drie schepen tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam voer. "Mijn vader was zes dagen per week aan het werk, 's avonds was hij een half uur thuis om te eten, daarna ging hij weer naar de zaak. Alleen op zondag werkte hij niet. Wij waren thuis niet anders gewend."

Ook de huidige directeur Joop en zijn broer Piet groeiden op in een gezin waarin veel om het bedrijf draaide. "Als wij 's avonds aan tafel gingen moesten wij heel snel bidden, want de telefoon ging meestal al en wij moesten wel eerst het Onze Vader afmaken. Wij Saantjes eten allemaal snel. Ja, ik doe dat nog steeds, maar gelukkig is mijn vrouw goed in natafelen."
Grote rol
Vader en zoon Saan hebben de grote rol die de zaak in het leven van de familie speelt nooit als een last ervaren, Net zo min als het dragen van de naam Saan. Piet: "Nee, mijn broer Cor en ik wisten niet beter."
Joop: "Dat geldt ook voor mij. En nee, ik heb nooit last gehad van de naam Saan. Toen ik op de middelbare school in Amsterdam zat, kende niemand de naam Saan. Daar was ik die jongen die van buiten Amsterdam kwam."
Bezoek
Piet heeft jarenlang intensief en prettig samengewerkt met zijn broer Cor. "Cor en ik deelden een auto. Elke zondagavond gingen wij met onze echtgenotes bij elkaar op bezoek. De ene keer bij Cor, de andere week bij mij. Uiteraard werd er dan over de zaak gesproken. Onze vrouwen hoorden dan ook alle laatste ontwikkelingen."


Afspraak
Hoewel hij al bijna 24 jaar met pensioen is, is Piet Saan nog steeds emotioneel betrokken bij het bedrijf. De opmerkelijk fitte Piet bezoekt het bedrijf een keer of twee, drie per week. "Dan praat ik lekker met de mensen. Maar als ik Joop wil spreken, moet ik altijd eerst een afspraak maken", zegt hij lachend. "Hij heeft het erg druk. Verder zet ik mij samen met een aantal andere vrijwilligers in voor het Saan Museum."

Piet Saan is nog steeds emotioneel betrokken bij bedrijf