Romy maakte samen met haar opa een kerststukje.
Romy maakte samen met haar opa een kerststukje. Foto: Christian Pfeiffer

Kerststukjes maken op de markt

DIEMEN - Romy van vijf jaar maakte gisterenmiddag op de weekmarkt samen met haar opa zelf een prachtig kerststukje. De marktkooplieden van de weekmarkt hadden de handen ineengeslagen zodat kinderen gratis een kerststukje konden maken.

Romy was natuurlijk niet de enige, veel kinderen kwamen woensdag langs bij de speciale kraam op de markt en maakten hun eigen kerststukje. René Bakker, die iedere week met kamer- en tuinplanten op de Diemense markt te vinden is, en in deze tijd natuurlijk ook met kerstgroen en kerstbomen, bedacht deze activiteit. "We houden met alle marktkooplieden regelmatig gezamenlijke acties op de markt, dan geven we poffertjes weg of een plantje bijvoorbeeld. De ondernemers vinden het leuk als er wat extra reuring is op de markt, dus zij vonden het ook een goed idee om nu eens een activiteit te organiseren voor kinderen."

De klanten van alle kramen hadden de afgelopen weken een uitnodiging gekregen om met hun (klein)kinderen een kerststukje te komen maken. Twee medewerkers hielpen de kinderen om de stukjes mooi op te maken met groen, kerstdecoratiematerialen en kaarsen. Als extra traktatie stond er warme chocolademelk klaar. Romy had geluk, haar opa was bloemist, dus met zijn hulp kon zij wel een heel mooi kerststukje mee naar huis nemen.

Voor wie gisteren niet kon: volgende week woensdag kunnen kinderen ook nog langskomen op de markt om een kerststukje te maken.

Schrijven voor Amnesty

DIEMEN - Gisteren was het de Dag van de Mensenrechten en Amnesty International hield wereldwijd een schrijfmarathon. Ook in Diemen konden brieven geschreven worden voor een aantal activisten en gewetensgevangenen. Onder anderen burgemeester Koopmanschap deed mee aan de actie.

In het gemeentehuis stond een Amnesty-stand waar iedereen langs kon komen om een brief te schrijven aan één of meer gevangenen. De burgemeester, een aantal wethouders en verschillende raadsleden deden mee aan de actie, net als andere Diemenaren.

In Diemen werden brieven geschreven voor vijf personen van wie bekend is dat zij recentelijk slachtoffer zijn geworden van schending van een fundamenteel recht. Zij komen uit de Verenigde Staten, Oezbekistan, Saoedi-Arabië, Nigeria en China. Uit onderzoek blijkt dat deze jaarlijkse actie aantoonbaar resultaat heeft. Voor een niet onaanzienlijk aantal gevangenen hebben de brieven van Amnesty International geleid tot vrijlating, strafvermindering of verbetering van detentieomstandigheden.

Raadslid Nico Portegijs en Margot Taal uit Diemen schreven mee voor Amnesty.