Commercieel

De Champions League wordt vanaf het seizoen 2015-2016 uitgezonden door een commerciële omroep: SBS6.

De NOS heeft geen bod op de uitzendrechten gedaan. Het zat er aan te komen, want de NOS moet bezuinigen van de regering in Den Haag. De NOS heeft geld nodig voor het uitzenden van nieuws en andere programma's, zoals de samenvattingen van de eredivisie. Het is te begrijpen, maar of het verstandig is valt te betwijfelen. De publieke omroep wil meer jonge kijkers bereiken. Ik denk niet dat jongeren de tv op kanaal 1, 2 of 3 afstemmen om te kijken naar saaie debatten van de Tweede Kamer ('Voorzitter, het kan toch niet zo zijn dat') of het altijd spannende Dode Dichters Almanak.

Ik kijk er niet naar uit om de Champions League via SBS6 te volgen. Ik kijk zelden naar de commerciële omroepen. Eigenlijk alleen als er een wedstrijd van het Nederlands elftal wordt uitgezonden. Meestal bevalt dat niet. Ik word regelmatig onaangenaam verrast door een mededeling rechts boven in het scherm met de aankondiging dat er binnenkort weer zo'n prachtig programma als 'Sterren springen' wordt uitgezonden.

Mijn hoop is erop gevestigd dat de UEFA bepaalde eisen aan de omroep zal stellen. Dus geen onzinnige reclames tijdens de wedstrijden. Ik heb er een hard hoofd in, want de heren bij de UEFA zijn vooral in geld geïnteresseerd. Wellicht komt zo'n gladde omroepbaas in de nabije toekomst met het voorstel om een wedstrijd niet uit twee, maar vier helften te laten bestaan. Uiteraard onder het mom van dat spelers minder snel moe worden en de wedstrijden aantrekkelijker worden. De echte reden: nog meer reclames tijdens de wedstrijden.

Maar gelukkig is er een alternatief: een, weliswaar duur, abonnement op Sport1. Die zender zendt tegelijkertijd diverse wedstrijden van de Champions League uit. Ook een aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid als SBS6 in de (verre) toekomst een Champions Leagueduel van PSV of Feyenoord uitzendt.