Winkelvisie: Diemerplein
moet bruisend hart blijven

DIEMEN - Het Diemerplein dient ook in de toekomst het bruisende hart van Diemen te zijn. Het winkelcentrum, inclusief horeca en de wekelijkse markt, dient een trekpleister te zijn voor inwoners van alle wijken van Diemen. De winkelcentra in Diemen-Noord en Diemen-Zuid zijn vooral plekken waar buurtbewoners hun boodschappen doen. De verwachting is dat de winkelfunctie van de Arent Krijtsstraat afneemt.

Dit staat in de Detailhandelvisie waarover de gemeenteraad op 18 december een besluit neemt. Het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Diemerplein loopt steeds beter. Er komen steeds meer nieuwe zaken bij en na de opening van supermarkt Deen, naar verwachting in januari 2015, is het winkelcentrum een publiekstrekker rijker.

In de Deatilhandelvisie staat dat het Diemerplein ook in de toekomst de huiskamer van Diemen dient te zijn. Winkelcentrum Diemerpein heeft in de agglomeratie Amsterdam een aantal dorpse trekken, maar oefent ook een beperkte aantrekkingskracht uit op inwoners van wijken als de Watergraafsmeer, IJburg en Duivendrecht.

De winkelcentra in Diemen-Noord en Diemen-Zuid hebben vooral een functie voor de buurt. Beide winkelcentra hebben het lastig gehad omdat er de afgelopen jaren een aantal ondernemers is vertrokken. Inmiddels is de Kruidenhof weer ingevuld en zijn er ook voor Diemen-Noord enkele nieuwe kandidaten.

De overige gebieden (waaronder Arent Krijtsstraat, Plantage De Sniep en de Hartveldseweg-Muiderstraatweg, inclusief de Ouddiemerlaan) kennen enkele winkels en/of een detailhandelbestemming. Deze gebieden dienen zich, ter voorkoming van versnippering, niet verder als winkelgebied te ontwikkelen. De gemeente wil hier geen nieuwe mogelijkheden voor detailhandel creƫren. Voor de Arent Krijtsstraat geldt dat dit gebied nu een gemengde functie heeft, met ook winkels.

Vervolg op pagina 3.