Marianne Berkelaar en Arie van't Hoog voor De Brede HOED.
Marianne Berkelaar en Arie van't Hoog voor De Brede HOED. Foto: Trudy Kroese

'Er zal meer een beroep op vrijwilligers moeten worden gedaan'

DIEMEN - De Vrijwilligersvacaturebank van Stichting Welzijn Diemen (SWD) is op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor mensen in Diemen die hulp nodig hebben. Arie van 't Hoog, directeur van SWD, en Marianne Berkelaar, coördinator van WonenPlus, vertellen over de activiteiten van de Vrijwilligersvacaturebank.

De Vrijwilligersvacaturebank is in De Brede HOED gevestigd en is bereikbaar via telefoonnummer 020-3144700 en via de website van SWD: stichtingwelzijndiemen.nl. Sinds enige tijd is Jervis Groeneveld de nieuwe coördinator van de Vrijwilligersvacaturebank. Hij is elke donderdag in De Brede HOED aanwezig. Arie van 't Hoog: "Wij willen de Vrijwilligersvacaturebank nadrukkelijk onder de aandacht van de inwoners van Diemen brengen. Wij hopen dat mensen die met pensioen zijn of geen betaalde baan hebben, bereid zijn zich in te zetten voor anderen in Diemen. Er werken momenteel ruim 80 vrijwilligers bij SWD, van wie er 25 actief zijn bij WonenPlus, dat onderdeel is van SDW. WonenPlus is een grote afnemer van de Vrijwilligersvacaturebank."

Op 1 januari 2015 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) van kracht. Dit houdt in dat de zorg versoberd wordt. Mensen die ziek of hulpbehoevend zijn zullen meer een beroep moeten doen op familie, vrienden en vrijwilligers. Arie van 't Hoog: "De gemeente Diemen zal met iedereen die nu hulp, verzorging of verpleging krijgt in gesprek gaan. 2015 is een overgangsjaar en dan verandert er nog niets. Maar er zal inderdaad meer een beroep op vrijwilligers moeten worden gedaan. Wij hebben als stichting twee folders gemaakt: een folder voor organisaties die behoefte hebben aan vrijwilligers en een folder voor mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten. In de folders is aangegeven hoe de partijen zich kunnen aanmelden en met elkaar in contact kunnen komen. De folder is te downloaden van de website van de SWD en vanaf 22 december verkrijgbaar in De Brede HOED." Mensen die ziek of hulpbehoevend zijn kunnen zich aanmelden bij WonenPlus. Zij kunnen dan op vele terreinen hulp krijgen van vrijwilligers. Het gaat om zaken als hulp bij boodschappen, klussen in de woning en de tuin en ondersteuning bij bezoek aan een ziekenhuis. Marianne Berkelaar geeft een voorbeeld uit de praktijk: enige maanden terug werd door een abonnee van WonenPlus gevraagd haar hondje zes weken uit te laten omdat zij naar het ziekenhuis moest voor een heupoperatie. Bij WonenPlus is een rooster gemaakt en vier vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat het hondje twee maal per dag is uitgelaten. De Vrijwilligersvacaturebank gaat vraag en aanbod bij elkaar brengen. Op de website is binnenkort te zien wie waar welke hulp vraagt. Iemand die als vrijwilliger aan de slag wil kan dan contact leggen met de persoon die om hulp vraagt. Maar uiteraard gaat het één-op-ééncontact bij WonenPlus niet verdwijnen. Abonnees kunnen in veel gevallen een beroep doen op een vaste vrijwilliger. Er wordt altijd gekeken of er een klik is tussen de persoon die hulp nodig heeft en de vrijwilliger. In wijkcentrum 't Kruidvat in Diemen-Zuid is op dinsdag en vrijdag gestart met een dagbestedingsprogramma 'Huis van de Buurt' voor Diemenaren (jong en oud) die ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig functioneren. In 2015 wordt dit project uitgebreid; er worden er nog gastheren en gastvrouwen gezocht. Informatie: Cora Verhoef, tel: 06-1262 04 23.