De medewerkers en hun begeleiders maakten gisteren kennis met horecamanager Thijs Frederiks van Grand Café Blauw.
De medewerkers en hun begeleiders maakten gisteren kennis met horecamanager Thijs Frederiks van Grand Café Blauw. Foto: Marleen van den Heuvel

Lunch en cultuur in De Omval vanaf januari

DIEMEN - Grand Café Blauw in Theater De Omval gaat vanaf 5 januari ook overdag open als lunchroom. Het theater zal daarbij ook allerlei culturele initiatieven overdag gaan organiseren. Bijzonder: de lunchroom wordt bemand door mensen met een verstandelijke beperking.

door Ingrid van Vlijmen

De gemeente Diemen had al langer de wens dat er een lunchroom in het grand café van het theater zou starten waar plek zou zijn voor mensen met, zoals dat heet, een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In dit geval mensen met een verstandelijke beperking die op deze manier een zinvolle dagbesteding krijgen. Dat past in het beleid om invulling te geven aan de nieuwe taken die de gemeente er van het Rijk bij krijgt per 1 januari op het gebied van zorg en begeleiding.
Sympathiek idee
"Wij vonden dat op zich een sympathiek idee", vertelt Michiel Hatenboer, directeur van De Omval. "Het betekende voor ons echter wel een behoorlijk financieel risico om overdag open te gaan en dat moest dus goed geregeld worden. Bovendien hebben wij zelf niet de ervaring om deze mensen te begeleiden. Samen met Cordaan en Philadelphia is dat nu zo geregeld dat het ook voor ons aantrekkelijk is om te starten. Er komt een horecamedewerker die ervaring heeft in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking, naast onze eigen manager horeca Thijs Frederiks."

Samenwerking
Gisteren kwamen de medewerkers voor het eerst op bezoek in De Omval om hun nieuwe werkplek te zien. Paul Hartkamp is teammanager arbeidsmatige dagbesteding van Cordaan. "Wij bieden veel vergelijkbare dagbesteding en Philadelphia begeleidt mensen bij het wonen. We zijn blij om nu in Grand Café Blauw samen met Theater De Omval op te trekken voor dit project. De lunchroom wordt onderdeel van het leerwerkbedrijf van Cordaan. Onze jobcoaches zullen de medewerkers intensief begeleiden en als zij goed ingewerkt zijn, zullen deze zich steeds meer terugtrekken. We hopen dat dit als voorbeeld gaat dienen en een olievlekwerking heeft voor andere organisaties en bedrijven in Diemen."

Wethouder Ruud Grondel: "Ik ben blij met dit voorbeeld van samenwerking tussen gemeente, zorgaanbieders en Diemense organisaties. Meer plekken voor dagbesteding en beschut werk dichtbij, is ons doel. We staan ook open voor andere organisaties met ideeën."

Cultureel aanbod
"Wij vinden dat de lunchroom goed bij ons past. Als gesubsidieerde instelling voelen wij een sterke maatschappelijke verbondenheid", zegt Hatenboer. "Let wel: voor de lunchroom krijgen we geen extra subsidie. De exploitatie moet dus gewoon voldoende opleveren. Als er winst gemaakt wordt, wordt dit geld geïnvesteerd in activiteiten voor de cultuur in Diemen. Wel is het zo dat het werken met deze mensen financieel aantrekkelijk is. Wij willen daarbij geen oneerlijke concurrentie vormen voor de andere horeca in Diemen. Dus hebben we als voorwaarde gesteld dat het op deze manier aantrekken van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt ook voor andere horecagelegenheden in Diemen mogelijk moet zijn. We willen eraan bijdragen om het centrum van Diemen in zijn totaliteit aantrekkelijker te maken. Daarnaast willen we ons onderscheiden door een uitgebreid en gevarieerd cultureel aanbod overdag. Films gaan we vaker ook overdag draaien en er zullen workshops en lezingen gehouden worden. Blauw moet het culturele centrum van Diemen worden, de plek waar Diemenaren elkaar overdag ontmoeten."

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen een werkplek

Overdag vrij
Met de lunchroom mikt De Omval op mensen die overdag vrij zijn: mensen met kleine kinderen, senioren, studenten. "Maar veel werkende mensen hebben bijvoorbeeld op vrijdag hun ATV-dag en kunnen dan bij ons naast een lekkere lunch meedoen aan een workshop. Voor kinderen komt er een aparte kinderhoek. We kunnen ons ook voorstellen dat zakenmensen hier komen lunchen, al zullen ze, vooral in het begin, wel wat tijd moeten nemen; met de mensen die hier komen werken zal het soms misschien allemaal wat langer duren. En we verwachten ook bezoek van medewerkers van de gemeente natuurlijk."

Menu
In de lunchroom is het straks mogelijk om vanaf € 4,50 een broodje met een drankje naar keuze te nuttigen. Op de kaart verder ook uitgebreidere gerechten, huisgemaakte soep en gebak. Er wordt zo veel mogelijk gewerkt met biologische en verantwoorde producten. In januari start de lunchroom met een leuke actie: de tweede kop koffie of thee is dan gratis.